Szentes és környéke

2014.03.13. 22:18

Novembertől nem repülhet a szentesi légimentők gépe

Szentes - Október végén szállhat fel utoljára a szentesi légibázis helikoptere – egy uniós direktíva miatt ki kell vonni a forgalomból. Hogy lesz-e addigra új gép, azt egyelőre nem lehet tudni, de a helyi vezető nem aggódik amiatt, hogy ellátatlanul maradna a dél-alföldi régió. <br>

Timár Kriszta

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Október végétől helikopter nélkül maradhat a szentesi légimentőbázis. Az Európai Unió szabályozása miatt október 28-ával le kell állítani a Mókusnak becézett helikoptereket, mert a városokba egy hajtóműves helikopterekkel már nem lehet berepülni. Ha egy kétmotoros gép egyik hajtóműve elromlik, a másikkal még ki lehet repülni a település légteréből, az egymotoros e tekintetben veszélyes. A 2012 októberében született EU-s direktíva leszögezi: egymotoros gépeket csak olyan területek felett lehet használni, ahol garantált, hogy egy esetleges kényszerleszállás nem okoz tragédiát. Magyarország a szabály bevezetésére idén októberig kapott haladékot.

Hazánkban két légimentőbázison, a szentesin és a debrecenin állomásozik Mókus. Ha ezek év végétől már nem szállhatnak fel, az ország egyharmada ellátatlanul marad, többek között a teljes dél-alföldi régió. A Népszabadság egy tavaly őszi cikke szerint meg is van erre az esély. A Honvédelmi Minisztérium illetékese akkor azt nyilatkozta a lapnak: a katonai és rendőrségi gépekkel együtt szerzik majd be a mentőhelikoptereket. A pályázatot azonban azóta sem írták ki, a közel 100 milliárdos tételnek nincs nyoma a 2014-es költségvetésben sem. [namelink name="Józsa József"], a szentesi légimentőbázis vezetője azonban nem tart attól, hogy nem lesz mivel repülni.

– Ellátás nélkül biztosan nem maradunk, már folynak a tárgyalások – szögezte le, az ezzel kapcsolatos részletek ügyében azonban Gorove Lászlóhoz, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójához irányított bennünket. E-mailben feltett kérdéseinket ő Győrfi Pálnak továbbította, mivel a gépek az Országos Mentőszolgálat tulajdonát képezik, és a pótlás biztosításával is az OMSZ foglalkozik. A szóvivő a következőket írta: a két érintett mentőhelikopter pótlásáról gondoskodunk, a forrást a kormányzat biztosítja. A tárgyban hamarosan közbeszerzési eljárás indul annak érdekében, hogy a légimentés folyamatosságát továbbra is mindenhol fenntartsuk.

A vonattal ütköző kamion sofőrjét helikopter szállította Szentesről a szegedi traumatológiára múlt hétfőn. Fotó: Vidovics Ferenc

A vonattal ütköző kamion sofőrjét helikopter szállította Szentesről a szegedi traumatológiára múlt hétfőn. Fotó: Vidovics Ferenc
Józsa József arról is pozitívan nyilatkozott, hogy Szentesen ez a régi típusú gép szolgál.

– Amikor elindult a bázis, ez a helikopter volt szabad, ezért kaptunk ilyet. Én már 20 éve repülök Mókussal, és imádom. Családias és megbízható. Két évtized alatt soha nem volt olyan meghibásodása, amely veszélyeztette volna a személyzet vagy a szállított beteg életét.

A szentesi légibázis éppen januárban ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját. Józsa József akkor elmondta: átlagban majdnem mindennap volt egy bevetésük 2009. január elsejétől 2013. december 31-éig. Ez idő alatt összesen 1558-szor riasztották őket, és 1126 beteget vagy sérültet szállítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!