Szentes és környéke

2017.08.08. 20:49

Szelektív hulladékban úszik a malom környéke, a polgármester türelmet kér

Hamar megtelik a szelektív konténer az egyik nagymágocsi gyűjtőszigeten. Olyankor az emberek a magántulajdonban lévő épület tövébe hordják azt, ami nem fér a nagy kukákba. Szarka Istvánnéék szeretnének megszabadulni a sok szeméttől.

Kovács Erika

– Most még csak néhány zsák van a szelektív gyűjtők mellett. De vasárnap estére már a lépcsőig ér a szemét – mutatta Szarka Istvánné. A nagymágocsi asszony családja két évvel ezelőtt vásárolta meg a Hunyadi és a Mátyás király utca találkozásánál lévő egykori malmot. Szarkáék most terményt tárolnak benne. – Az épületünk melletti közterületen áll a három szelektív gyűjtőkonténer. Sajnos nem mindenki használja rendeltetésszerűen. Még ha üresek, akkor sem mindenki a konténerbe pakol. Körberakják vele a malmunkat. Nemegyszer találtunk már a falnak támasztva tévéképernyőt, amit itt nem is lehetne elhelyezni – háborgott az asszony. Azt mondta, az épület mögötti egykori férfivizeldét is telepakolták szelektív hulladékkal. Ezért hagyták, hogy körbenője az orgonabokor, ne lehessen bemenni.


– Többször kértem a polgármestert, tegyenek már valamit. Végül úgy másfél hónappal ezelőtt megengedte, hogy a malom előtti kis tér másik végébe húzzuk át a szelektív szigetet. Csakhogy a múlt pénteken a közmunkások visszahozták az eredeti helyére. Kezdődött elölről az egész. A hétvégén megint elárasztották a környékünket hulladékkal. Hétfőn bementem a polgármesterhez. Azt mondta, ott maradnak a konténerek, ahol most vannak. Elkezdtünk vitázni. A vége az lett, hogy a polgármester felszólított, hagyjam el a hivatalt – panaszolta Szarka Istvánné, aki elmondása szerint sírva távozott az épületből. Arról is beszélt, hogy az önkormányzat többször is felajánlotta, megveszik az épületet. Nem adták el.

Szarka Istvánné azt mondja, nem győznek a férjével rendet csinálni. Fotó: Kovács Erika

– A szelektív szigetet azért kellett visszahúzni a régi helyére, mert nagyon rontotta az utcaképet az új helyén. Ott is sok mindent mellédobáltak az emberek – mondta Szebellédi Endre polgármester. Hozzátette, a konténereket egyébként a szemétszállítással megbízott cég kezeli, ők gondoskodnak az ürítéséről, nem az önkormányzat. Azt is mondta, az önkormányzat azért ajánlotta fel Szarkáéknak, hogy megveszi a malmot, mert az épület nagyon rossz állapotú. A terménytároló körül megszaporodtak a rágcsálók, erre a környékben élők panaszkodtak. Kerestek volna forrást az állagmegóvásra.


 – Azért kértem Szarka Istvánnét, hogy távozzon a hivatalból, mert káromkodva kiabált. Erre tanúk vannak. Megköszöntem, hogy bejött, és mondtam, hogy ott beszéljen így, ahol ezt hagyják. A polgármesteri hivatalban nem lehet – tette hozzá a polgármester. – Nagyjából két hónap múlva megoldódik a kérdés. Akkor mindenkinek saját szelektív gyűjtőedénye lesz. Addig kérem a Szarka család türelmét. A lakosságtól pedig addig is azt várjuk el, hogy a megfelelő módon használják a gyűjtőszigetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!