Szentes és környéke

2017.10.16. 20:49

Azzal tesszük a legrosszabbat, ha meg se próbáljuk: újraélesztést oktattak a szentesi mentőállomáson

Országszerte, így Szentesen is újraélesztő napot tartottak hétfőn. A mentőállomáson bárkinek megtanították az egyszerű életmentő technikát. Nem lenne szabad félni attól, hogy segíteni próbálunk.

Králik Emese

– Nyújtott karral, derékból billegjetek, ne karizomból, mert akkor gyorsan kifáradtok – tanácsolta a szentesi mentőállomáson Pataki Zoltán egy nyolcadikos osztálynak. A katolikus iskola diákjai éppen a szívmasszázst tanulták egy babán. Mások mellett ők is éltek a lehetőséggel, jelentkeztek az európai újraélesztő napra. Ezt öt éve kezdeményezte az Európai Újraélesztési Társaság, bárkinek megtanítják ilyenkor, hogyan lehet szakszerűen, gyorsan segíteni.


– Ez azért fontos, mert hazánkban 30 percenként meghal egy ember szívmegállás miatt – magyarázta a gyerekeknek a mentőállomás vezetője, Bába Zoltán. – Pár perc van ilyenkor, hogy megkezdjük a segítségnyújtást. Megnézzük, hogy az illető lélegzik-e, ha nem, azonnal cselekszünk, és folytatjuk egészen addig, ameddig a mentő meg nem érkezik – mondta. – Ha nem kezdünk segíteni, az illető biztosan halott marad, és ennél nagyobb baj nem történhet. Szóval nem kell attól félni, hogy kárt tesztek benne. Óvatosan hátrahajtjuk a fejét, lehet, hogy már ennyi is elég, mert helyére kerül a légutat elzáró nyelv. Másodpercenként kétszer lenyomjuk a szegycsontot, például a jól ismert Stayin’ alive sláger ütemére, ezt harmincszor ismételjük, majd kétszer befújunk – mutatták a mentősök a diákoknak.

 

Újraélesztést oktattak a szentesi mentőállomáson - GALÉRIA. Fotó: Králik Emese


Kádár Fanni azt mondta, biztosan ki merné próbálni a tanultakat a való életben, kötelességének érezné megmenteni egy embert. Az osztálytársa, Kürti Balázs korábban már próbálta babán a technikát, szerinte bárki könnyen megtanulhatja. Pataki Zoltán úgy véli, annál jobb, minél fiatalabb korban kezdik elsajátítani. A felső tagozatos diákok, mire ballagnak, annyi tudás birtokába juthatnak, mint egy kezdő mentős. Ráadásul a gyerekek általában nagyon motiváltak – míg a felnőttek inkább a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elkerülhetetlen rossznak tekintik az elsősegélynyújtást.


Ajándékot is kapott a szentesi mentőállomás. Mivel a kisgyerekeket kissé másként kell újraéleszteni, egy újszülött csecsemőt mintázó babán is gyakorolhatnak, illetve oktathatnak.

 

Komolyan veszik


Szentesen 2011 óta minden nyolcadikos elsősegély-tanfolyamon vehet részt. Ezt az önkormányzat fizeti. A gyerekek elméleti és gyakorlati oktatást kapnak, a végén vizsgát tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!