Szentes és környéke

2017.11.27. 16:05

A bukszusnak annyi, szétrágták a hernyók

Nagymágocs jellemző növénye volt a bukszus, más néven a puszpáng. Az országban sokfelé pusztító kártevők, a puszpángmolyok és hernyóik a nagymágocsi bokrokat sem kímélték. A több évtizede ültetett növények elpusztultak.

Kovács Erika

Nagymágocson, az 56-os emlékmű parkjában is kipusztultak a bukszusok. A település hosszú harcot folytatott a puszpángmolyokkal, de a kártevők győztek, mint az országban sok helyen.


– A nyáron újítottuk fel az 56-os emlékművet. Sajnos a parkban lévő, évtizedeken át szép bukszusokat elpusztították a molyok, hiába védekeztünk ellenük rendszeres permetezéssel – mondta Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere.


– Közmunkásaink ősszel kiszedik a hernyók által lerágott töveket. A bokrokat ledaráljuk és eltüzeljük. Tavasszal pedig olyan sövénynövényeket ültetünk, amelyeket nem szeretik a puszpángmolyok.

 

A település 2016 nyara óta küzd a puszpángmoly hernyója ellen (2016. szeptember 2.: Pusztít a puszpángmoly). Először a művelődési ház körül észlelték, hogy „pókhálóssá" vált a bukszus. Kiderült, nem pókhálóról van szó, a puszpángmoly hernyója „dolgozik" a bokrokban. Több magánháznál is ugyanez történt. Szinte néhány nap alatt kipusztították az örökzöldeket a kártevők.


Nagymágocson, a grófi épületek környezetében mindenhol volt bukszus. Csak az önkormányzat közterületein 3 kilométernyi örökzöld díszítette a falut.


– Az uradalmi épület kertjéből már kiszedtük az elpusztult bokrokat. Az épületet felújítjuk, erre több mint 40 millió forint forrást nyertünk. Tavasszal az udvarra és az 56-os parkba is új bokrokat telepítünk. Ebben szakember segítségét is kérjük, mert olyan növényt szeretnénk választani, amelyik ugyanúgy évtizedekig díszítheti a település közterületeit, mint eddig a puszpáng – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!