Szocsi 2014

2014.02.23. 17:35

Hivatalosan is bezárta kapuit a XXII. Téli Olimpia Szocsiban - galériával

Oroszország teljesítette ígéreteit, szerethető olimpiát rendezett. Levonták az olimpiai zászlót, amit már megkapott a dél-koreai Phjongcshang polgármestere, majd kialudt az olimpiai láng is.

Munkatársunktól

19.20: Zárásként hatalmas tüzijáték az Olimpiai Parkban, a hivatalos olimpiai záróünnepség véget ért, most a sportolók veszik birtokba a perkettet egy őrült bulizásra.

A 22. téli olimpia záróünnepsége a Szocsi Fist Arénában. Fotó: MTI (galéria)


19.18: Jön a tavasz és 2000 gyerek mimózavirággal, talpig sárgában.

19.10: Jön újra Lebov, az elvarázsolt kastélyba a tükrök világába. Jönnek a kabalafigurák, a medve, a nyúl és a leopárd. A láng végül a maci elé kerül, jön egy kis visszatekintés a 1984-es eredeti Misha mackóra. Legördül egy könnycsepp is az arcán, majd elalszik a láng.

19.00: Thomas Bach: - Nagyon köszönjük Szocsi és nagyon köszönjük Oroszország. Elnök Úr, jó estét barátaim és jó estét a szurkolóknak világszerte. Köszönjük, kedves olimpiai sportolók, az elmúlt 17 napban ti inspiráltatok bennünket. Kiváló teljesítményt nyújtottatok, és megosztottátok az álmaitokat a világgal. Méltósággal örültetek a győzelmeknek és így viseltétek a vereséget. Azzal, hogy együtt éltetek az Olimpiai Faluban, határozott üzenetet küldtetek a világnak: egy békés közösség üzenetetét. Most azokhoz szólok, akik szemben állnak valakivel: az olimpia a párbeszéd és a béke üzenete. Kivételes körülményeket élvezhettünk itt. Az orosz vendéglátók megígérték a kivételes helyszíneket és tökéletesen megszervezik a játékokat. Ma este kijelenthetjük, Oroszország minden ígéretét teljesítette. Amit a világon évtizedekig építenek, itt 7 év alatt megalkották. Szeretném megköszönni ezt Vlagyimir Putyinnak a személyes elkötelezettségét, amely kellett a kivételesen sikeres téli olimpiához. Ti, mosolygó önkéntesek mindig elértétek, hogy mindig süssön a nap. Rajtotok keresztül minden nyitott ember láthatja Oroszország új arcát, amely eredményes, barátságos, hazafias és nyitott a világra. Ez a sportolók olimpiája volt! Az orosz emberek barátaiként távozunk innen. Viszlát Szocsi, viszlát Oroszország! Hivatalosan is befejezettnek tekintem a XXII. Téli Olimpiai Játékokat.

18.56: Két beszéd következik, először szervezőbizottság elnöke, [namelink name="Dmitrij Csernisenko"]: - Kedves Barátaim. Véget ért az olimpia Szocsiban. Oroszország teljesítette azt, amit megígért. Az olimpiánk forró volt a szenvedélyetektől és iagzán menő volt. Köszönjük sportolók. 98 érmet nyeretetek, amellyel inspiráltátok a világ embereit. Köszünjük szurkolók, ti tettétek felejthetetlenné az olimpia hangulatát. És köszönjük az összes szervezőnek, köszönjük azoknak, akik vigyáztak ránk, hogy megmutattátok, mennyire észrevétlenek és hatékonyak tudtok lenni. Köszönjük minden segítőnek és minden önkéntesnek. Mi egy csapat vagyunk, a Szocsi 2014-es csapat. Köszönjük a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Ez egy nagy pillanat a történelmünkben, amit meg kell őrizni és tovább kell adni a következő nemzedékeknek. Ez Oroszország új arca. Számunkra ez az olimpia a valaha volt legjobb. Megcsináltuk, meghódítottuk az olimpiai csúcsot. Ez az olimpia örökké a miénk marad.

A 22. téli olimpia záróünnepsége a Szocsi Fist Arénában. Fotó: MTI (galéria)


18.50: Bejönnek a dél-koreai sportolók is.

18.45: Dél-koreai bölcs érkezik, aki égi áldást kér a játékokra. Gayageumon szól a zene, ez egy tradícionális koreai hangszer a citerák családjából. Nem csak Phjongcshang hanem a darvak is felélednek.

18.36: A cirkuszi rész hatalmas sikere után jön a görög zászló felvonása a görög himnuszra, majd az 1896-os olimpiai himnuszt hallgatjuk meg, amelyet először 1960-ban használtak a téli olimpián. Közben levonják az olimpiai zászlót, amit Szocsi polgármestere átadja Thomas Bachnak majd ő adja át a dél-koreai Phjongcshang polgármesterének, ahol 2018-ban lesz a téli olimpia. Zárásként jön a dél-koreai himnusz két gyerek előadásában. Rövid kisfilmben és előadásban mutatkoznak be a leendő szervezők.

18.28: Az orosz cirkuszművészet jön. 69 hivatásos cirkuszi előadó és 120 cirkuszi növendék érkezik. 70 állandó és 50 utazó társulat létezett már Oroszországban az 1900-as évek elejére. Ennek a résznek összesen 400 szereplője van. Egy 30x20 méteres cirkuszi sátrat emelnek a nézőtér közepére pár másodperc alatt. 1849-ben Szentpéterváron volt az első cirkusz, Moszkvában, iskolával együtt csak 1880-ban nyitott.

18.23: Irodalom jön, 12 nagy orosz író és költő híres idézetei csendülnek fel, köztük Gogollal, Puskinnal, Csehovval és Tolsztojjal.

18.18: Jön az orosz balett a következő 5 percben. A Bolsoj (Moszkva) és a Kirov (Szentpétervár) rivalizálása jelenik meg.

18.14: 63 zonora az arénában. Folytatódik a művészeti kalauzolás, most a zene világába. Rachmaninov 2. zongora koncertje szól.

18.10: Köszönetet mondanak a 25 ezer önkéntesnek is, majd kezdődik a műsor, először az orosz művészettel, az élén Marc Chagall.

18.06: A NOB bizottságának két új tagját köszöntik. Az aktív korában legendává vált [namelink name="Ole Einar Björndalen"] biatlonost, és a kanadai jégkorongcsapat tagját, Hayley Wickenheisert.

18.00: Most pedig jönnek a férfiak, a mai 50 kilométeres sífutásban taroltak a házigazdák. Élete első egyéni érmét nyeri világversenyen a harmadik [namelink name="Ilja Csernuszov"]. Három ezüstöt nyert a második Makszim Vilegzsanyin, aki a vb-ről is három ezüstöt gyűjtött már. Az aranyérmes pedig a tavalyi Tour győztes [namelink name="Alekszandr Legkov"].

Kikkan Randall szerint hihetetlen a műsor. Fotó: Facebook.hu/Kikkan Randall

Kikkan Randall szerint hihetetlen a műsor.
Fotó: Facebook.hu/Kikkan Randall

17.52: Megérkeztek a sportolók, ahogy az a nyitóünnepségen is volt, leültették őket a nézőtérre.

A 22. téli olimpia záróünnepsége a Szocsi Fist Arénában. Fotó: MTI (galéria)


Az olimpián 25 ezer önkéntes segítette. Most pedig jön a két szám eredményhirdetése. Mindössze két nemzet, norvégok a nőknél, oroszok a férfiaknál. Az érmeket [namelink name="Gian Franco Kasper"], a Nemzetközi Síszövetség elnöke, és [namelink name="Thomas Bach"], a NOB elnöke adja át. A 30 kilométeres sífutás harmadik helyezettje [namelink name="Kristin Stoermer Steira"], aki életében először szerez érmet nemzetközi versenyen. Második [namelink name="Therese Johaug"], aki 10 km-es klasszikus, egyéni indításos versenyben már 3. volt. A nyertes pedig [namelink name="Marit Björgen"], aki 3 aranyéremmel távozik Szocsiból. Minden idők legeredményesebb női téli olimpikonja lett.

Alexis Pinturault a Facebookon üzent, hogy a hideg rázza a szép ünnepségtől.

Alexis Pinturault a Facebookon üzent, hogy a hideg rázza a szép ünnepségtől. Fotó: Facebook.hu/Alexis Pinturault

17.35: Kezdődik a sportolók bevonulása. De előbb a katonai zenészek alapozzák meg a hangulatot. A női 30 és a férfi 50 kilométeres sífutás eredményhirdetése a műsor része lesz. A görögök kezdik a bevonulást.

17.28: Az orosz himnuszt 1000 gyerek énekli majd, erre húzzák fel a zászlót. A dallam ugyanaz, mint a szovjeté volt, csak a szövege más. 2000 óta használják.

17.25: Az orosz zászlót a győztes a biatlon váltó és a műkorcsolya csapat, valamint Victor An gyorskorcsolyázó hozza. Legalábbis a csapat nagy gerincét ők alkotják.

A 22. téli olimpia záróünnepsége a Szocsi Fist Arénában. Fotó: MTI (galéria)


17.23: Van humorérzékük az oroszoknak: a képzeletbeli tengeren a táncosok először csak 4,5 karikát rajzolnak ki, majd teljessé válik mind az öt. Ez aranyos önirónia. Bemutatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Thomas Bach, a NOB elnökét is.

17.18: Az Ég és Tenger című blokkal kezdődik a műsor. A Moszkvai Állami Cirkusz igazgatója az egyik bohóc, amelyik a levegőben úszó hajóval érkezik az arénába. A csillagok alapján tájékozódnak az álmok között.

700 szereplő érkezik, a Fény Hirnökei irányítják a hajót.

17.15: Ezúttal is Oroszország múltjába kalauzolnak el minket a szervezők. A sportolók is részesei lesznek az ünnepségnek, amely talán nem lesz annyira komoly, mint a nyitóünnepség. Lubov, a szeretet lesz megint az este kalauza.

A nyitóünneséghez hasonlóan a záróünnepséget is a 40 ezres Fist Arénában tartják. Akkora a titkolózás, hogy a szervezőkön és az önkénteseken kívül reggel óta senki nem mehetett az Arénába. 10 magyar sportoló fog bevonulni a 22 fős magyar küldöttségből: a 8 gyorskorcsolyázó és a két alpesi síző.

[namelink name="Felix Loch"], a német szánkós bajnok már készül a bevonulásra:


Fotó: Facebook/Felix Loch

Fotó: Facebook/Felix Loch

Az ünnepség magyar idő szerint 17 órakor kezdődik. A magyar zászlót Lajtos Szandra viheti majd.

[namelink name="Martin Fourcade"], aki Szocsiban két aranyat is nyert (12,5 és 20 km-en) már úton van ünnepségre, így látja az Olimpiai Parkot:




Összesített éremtáblázat

                                     arany     ezüst     bronz

Oroszország                      13         11          9
Norvégia                           11           5         10
Kanada                             10          10          5
Egyesült Államok                 9            7         12
Hollandia                             8           7           9
Németország                       8            6          5
Svájc                                  6            3          2
Fehéroroszország                 5            -          1
Ausztria                               4           8           5
Franciaország                       4           4           7
Lengyelország                      4           1           1
Kína                                    3           4           2
Koreai Köztársaság               3           3           2
Svédország                          2           7           6
Csehország                          2           4           2
Szlovénia                             2           2           4
Japán                                  1           4            3
Finnország                           1           3            1
Nagy-Britannia                     1           1            2
Ukrajna                               1           -             1
Szlovákia                             1           -            -
Olaszország                         -           2             6
Lettország                            -           2             2
Ausztrália                             -           2             1
Horvátország                        -           1             -
Kazahsztán                           -           -             1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!