Szocsi 2014

2014.02.06. 09:55

Síakrobatika, snowboard: Kanada vs. USA

Lemaradt a kétszeres címvédő snowboard crossban, slopestyle-ban pedig visszalépett a címvédő a balesetveszélyes pálya miatt. Ha valahol, itt nehéz jósolni.

Munkatársunktól

A félcső, majd pedig a slopestyle bevezetésével a szabadtílusú sí versenyek száma tízre bővült. A sportág első érmeit az 1992-es olimpián osztották, négy évvel korábban csak mint nem hivatalos sportág szerepelt a játékokon. Évről évre csatlakoztak az újabb versenyszámok a programhoz, előbb a mogul, majd az aerials és végül a síkrossz.

Alexandre Bilodeau

Alexandre Bilodeau
Mindössze 2 (snowboardban és férfi mogul) olyan versenyző van, aki Vancouverben és a tavalyi világbajnokságon is nyerni tudott: szabad stílusú sízők férfi mogul versenyszámának olimpiai és világbajnoki címvédője a kanadai [namelink name="Alexandre Bilodeau"]. Ezt a számot egyértelműen Kanada uralja.  Bilodeau és hofitársa, [namelink name="Mikael Kingsbury"] is három-három Világkupa versenyt nyert meg idén, így az aranyérem kettejük között fog nagy valószínűséggel eldőlni. Aki okozhat meglepetést a számban, az az amerikai [namelink name="Patrick Deneen"], akinek idénről cask egy világkupa-második helye van.


A nőknél ugyan egy amerikai, [namelink name="Hannay Kearney"] tűnik a legesélyesebbnek idei 3 Vk-győzelmével, de a kanadai testvérpár, [namelink name="Justine Dufour-Lapointe"] és [namelink name="Chloé Dufour-Lapointe"] megszorongathatja Kearney-t, ugyanis a többi Vk-futamon ők osztoztak az aranyakon. 

A síkrosszosoknál igen nehéz lesz jósolni, ugyanis a 7 Vk-futamot 5 különböző versenyző nyerte meg. Akik aranyra, vagy éremre hajt, az a kanadai [namelink name="David Duncan"] és honfitársa, [namelink name="Christopher Delbosco"] és az amerikai [namelink name="John Teller"] is, de ott van még a 2009-es világbajnok osztrák [namelink name="Andreas Matt"] is.

A nőknél Kanada és Svájc dönt majd az arany sorsáról, ugyanis az idei Világkupa-futamokat szépen elosztották egymás között. [namelink name="Mariella Thompson"] és a svájci [namelink name="Fanny Smith"] között dől el minden bizonnyal az első hely sorsa, de [namelink name="Sanna Lüdi"] vagy [namelink name="Katrin Müller"] is felállhat a svájciaktól a dobogóra.

Az aerialsben meglepő módon az ázsiaiak dominálnak, bár Vancouverben éppenséggel a fehérorosz Grisin győzött. A győzelemre a kínai Zhoncsing Liunak van a legnagyobb esélye, de a kanadai [namelink name="Travis Gerrits"], a szintén kínai [namelink name="Guangpu Csi"] és a címvédő [namelink name="Alekszej Grisin"] meggátolhatja még ebben. Ebben a számban igen nagy csata várható a dobogóért. A nőknél is a kínai aranyra van a legnagyobb sansz: [namelink name="Li Nina"] győzelmét csak az ausztrál címvédő [namelink name="Lydia Lassila"] gátolhatja meg reálisan.


Félcsőben hasonló a helyzet, mint a síkrosszosoknál, 4 különböző versenyző tudott a dobogó tetejére állni a Vk-futamokon. Az érmekért az amerikai [namelink name="Justin Dorey"] és [namelink name="Aaron Blunck"], valamint a francia [namelink name="Kevin Rolland"] csatázhat.

A nőknél a szezon négy versenyéből hármat az amerikaiak nyertek, de a legfőbb esélyes a szakági Világkupát megnyerő [namelink name="Devin Logan"] lehet [namelink name="Brita Sigourney"] és [namelink name="Maddie Bowman"] mellett.

A freestyle-sível párhuzamosan, pár méterrel arrébb rendezik a snowboard versenyeket, amelyekben összesen 10 érmet osztanak majd ki. A snowboard cross, félcső és párhuzamos óriás-műlesiklás mellett Szocsiban jön a slopestyle és a párhuzamos szlalom versenyek is felkerültek az olimpiai programba.

Sokáig reménykedtünk, hogy lesz magyar induló ebben a számban, ám nem sokkal a rajt előtt [namelink name="Gyarmati Panka"] 1 hellyel lecsúszott. A versenyen 31 nemzet 243 sportolója indul.


A slopestyle versenyekre igencsak nagy figyelem irányul majd, ugyanis az olimpia előtti napokban már át kellett építeni a pályát, ugyanis 3 versenyző is súlyosan megsérült. Ennek fényében az olimpiai bajnok címvédő Shaun White vissza is lépett ettől a számtól. White visszalépésével megnyílt az út a kanadai [namelink name="Marc McMorris"] előtt.

A párhuzamos szlalom és a snowboard cross versenyeken az eddigi Világkupa-futamokat mindkét szakágban mindig más nyerte idén, így nehéz lenne megmondani a lehetséges dobogósokat. Utóbbi verseny azért lesz érdekes, mert a kétszeres címvédő [namelink name="Seth Wescott"] nem tudta kiharcolni a csapattagságot az amerikaiaknál.


A hölgyeknél a párhuzamos szlalomban a svájci [namelink name="Patrizia Kummer"] a favorit, a snowboard crossban pedig az amerikai [namelink name="Lindsey Jacobellis"]. A félcsőben ugyancsak Amerika dominál, Kelly Clarkra lesz érdemes odafigyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!