Települések

2008.03.16. 11:54

Tömörkény története

Tömörkény Csongrád megyében a Tisza jobb partján található, Csongrádtól délnyugatra haladva, Csanytelek és Pusztaszer között fekszik. Kiskunfélegyháza felöl is könnyen megközelíthető Pálmonostorán keresztül.

Alföldi település, ebből következik, hogy alapvetően mezőgazdasági jellegű, sík vidéken fekszik. A falu környékén szép, erdős területek is találhatóak, s jellegzetes tanyavilág övezi.
A Község számos természeti értékkel rendelkezik. Először a Halastavat említeném, mely természeti szépsége mellett a horgászásra is kedvező lehetőséget biztosít. Csongrád felöl érkezve Tömörkényre az un. Biczó saroknál jobbra fordulva egy szép, fákkal szegélyezett úton érkezünk el a Halastóhoz, melyet egy Termelőszövetkezet "üzemeltet". A tógazdaság kialakítására az 1960-as években került sor, kb. 850 hektár területen. A tavak közötti belső szállítást kisvasúttal végzik. A halállomány süllőből, compóból, harcsából, pontyból és busából áll, melyből belföldre és exportra is történik eladás. E hatalmas terület a haltenyésztés mellett gazdag madárvilággal is rendelkezik. 1976-tól a Fehértó-Pusztaszer Tájvédelmi Körzet részévé nyilvánították. Madárvilága védetté vált, ritka madárfajokat figyeltek meg: nemes kócsag, réti sas, kormorán. A terület egy madárfigyelő toronnyal is rendelkezik.
A Község külterületén található Tóth János tanyája, mely valóságos kis szabadtéri múzeum. Szabadon látogatható, az érdeklődők előtt mindig nyitva áll a kapu.
A Község fő utcáján található egy szerény kis épület, mely a falu helytörténeti gyűjteményét őrzi. A Község egész történelmét megismerheti itt az idelátogató vendég.
A faluból délnyugati irányban haladva a külterület felé egy jellegzetes tanyavilágba érkezünk, mely valamikor igen jelentős volt. Ezt bizonyítja számos, ma is álló tanyai iskola, melyeket azonban már más rendeltetésre használnak. Mellette egy "kanális" található, melyen egy fahíd vezet át a Majori erdőbe. Ez egy gyönyörű kirándulóhely. Gyalogosan, kerékpárra egyaránt kellemes túrákat lehet ide tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!