TudósBlog

2008.11.21. 19:03

Légzésteszttel kimutatható a korai rák és a cukorbetegség

Rossz a lehelete? Fogmosás után is? Lehet, hogy Önnek valami komolyabb baja van, de még az orvosok sem tudják egyelőre kimutatni.

Ezt állapította meg Christopher Phillips brit kutató és munkatársai a Wales-ben működő Nyomtatási és Bevonattechnológiai Központban a Swansea Egyetem Orvosi Karával együttműködve (http://www.spectroscopynow.com/coi/cda/detail.cda?id=19546&type=News&chId=4). 2007-ben Renato Zenobi a Zürichi Szövetségi Műszaki Egyetem munkatársaként hasonló eljárást ismertetett illékony és nem illékony anyagok vizsgálatára a leheletben (http://www.spectroscopynow.com/coi/cda/detail.cda?id=15296&type=Feature&chId=4&page=1).

Phillips és munkatársai a lehelet illékony szerves anyagait vizsgálták egy speciális eljárással, amelyben az elválasztástechnika egy fajtáját (kromatográfia) kombináltak egy tömegspektrometria nevű analitikai módszerrel. Azt találták, hogy bizonyos anyagok megnövekedett mennyisége fontos indikátora lehet egy-egy betegségnek. A gyümölcsökre jellemző illatanyagok (ún. gyümölcsészterek) és a körömlakklemosókból ismert aceton a cukorbetegség; az istállókban is előforduló ammónia a májgyulladás; a káposzta, cékla és más zöldségek főzése során is keletkező dimetil-szulfid megjelenése a leheletben a májzsugorodásra lehet jellemző. Hasonlóképpen, Zenobi és munkatársai azt tapasztalták, hogy az acetaldehid felbukkanása a leheletben a tüdőrákra, a hidrogén-cianid a cisztás fibrózisban szenvedők Pseudomonas aeruginosa baktérium okozta fertőzésére utal. Vannak bizonyos rákbetegségekre jellemző további illékony szerves anyagok, amelyek kimutatása fontos előrelépést jelenthet ezen betegségek korai diagnosztikájában. Az új módszer a vér- és vizeletvizsgálat mellett olyan ártalmatlan eljárást jelent, amellyel számos betegség gyorsan előre jelezhető. Most már csak abban kell reménykednünk, hogy ez az eljárás hamarosan bevonulhat a korai diagnosztikai módszerek közé, talán Magyarországon is...

Kovács Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!