TudósBlog

2010.02.01. 22:18

Füvészkert

Valamikor kérhettem a Füvészkert hírlevelét, most jött meg a legújabb. Így kezdődik:

Téli különlegességeink

A hétvégi havazás igazi téli hangulatot kölcsönöz a Füvészkert fáinak és bokrainak fehér díszletet adva az inkább meleget kedvelő üvegházi különlegességeinknek. Színek és illatok kavalkádja fogadja azt a látogatót, aki a hideg ellenére kimerészkedik hozzánk és megcsodálja mimóza néven híressé vált ezüst akáciánkat és az édesen illatozó enyvesmagot.

 

Ezüst akácia (Acacia dealbata)

Az ezüst akácia Ausztráliától Tasmániáig őshonos, természetes élőhelyén akár 30m-esre is megnövő fa. A szó szoros értelemben bearanyozza a téli hónapokat, ugyanis január-február táján hozza sárga virágait, melyek nagyszámú tömött fejecskevirágzatba tömörülnek a hajtásokon. Közelebbről megnézve kiderül, hogy nem sziromlevelei, hanem hosszúra nyúlt, sárga színű porzói díszítenek. Bár a mimózafélék alcsaládjába tartozik, nem azonos a leveleit érintésre összecsukó mimózával, a kereskedelemben kapta a mimóza nevet.

Illatos enyvesmag (Pittosporum undulatum)

Kelet-Ausztráliában őshonos, akár 12 m magasra is megnövő örökzöld fa. Fényes sötétzöld levelei csúcsos tojásdadok. Krémfehér virágai édes illatúak, tavasszal az ágak végén virágzatban nyílnak. A nemzetség nevét ragadós magjairól kapta, melyek toktermésben fejlődnek.

Aki rendszeresen szeretné olvasni, megrendelheti emailben a

oldalon (jobbra középen).

CsendEstiBor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!