TudósBlog

2011.01.09. 19:15

Kém toll

A vizsgaidőszak derekán új fejlesztési kört jelentünk a puskázás és annak elhárítási módszertanában.

Nemrég doktori szigorlaton jártam egy vidéki egyetemen, ahol az egyik kolléga lelkesen mesélte a vendéglátómnak, hogy a jegyzetét a női vécében hangosan olvassák. A jegyzet írója örült a hírnek (különlegesen nagy érdeklődésnek fölfogva a jelenséget). Fölvilágosítottam, hogy ez azt jelenti, hogy valaki épp vizsgázik és a mobilkommunikáció áldásainak köszönhetően segítséget kap a közelből.

Az eszközök egy része rádiós kapcsolaton keresztül alkalmas egy pár miliméteres méretű, fülbe helyezhető eszközzel (mini headset) a kért tétel diktálására. Az eszköz interneten megvásárolható, de bérelhető is, kezelő személyzettel vagy anélkül. Erre a helyzetre fölkészülendő intézetünk több olyan eszközt vásárolt, amely képes a mobil forgalmazás kimutatására. De van olyan mágnesünk is, amivel a pici headsetet lehet kiszedni a vizsgázó füléből. A hallgatóság is készül persze. Volt olyan vizsgázónk, aki 3 telefonnal jött, és a forgalmazás kimutatása alapján ki kellett, hogy tegye mindegyiket.

Az okostelefonok is alkalmasak információforrásként: a beszkennelt jegyzet az érintőkijelzős készüléken könnyen lapozható. Én magam idén még csak 1 hagyományos, harmonikára hajtogatott puskát fogtam.

Csend, esti bor...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!