TudósBlog

2011.04.06. 14:46

Újra tavasz a Bolyai Intézetben

2011. április 16-án (szombaton) ismét megrendezésre kerül az Egyetemi Tavasz a Bolyai Intézetben.

A már évek óta hagyományosan visszatérő, egész napos programsorozat az idén is neves előadókkal, érdekes témákkal várja az érdeklődő középiskolás diákokat és tanáraikat. A rendezvény célja: megismertetni a középiskolás korosztályt a matematika érdekességeivel; bepillantást engedni a Matematikai Tanszékcsoport mindennapi életébe, kutatásaiba; ízelítőt adni a potenciális hallgatói rétegnek leendő tanulmányaik színhelyéről.

A program délelőtt 10 órakor kezdődik az SZTE Kiss Árpád termében, ahol frissítő teával, üdítővel és szendvicsekkel kínálják a vendégeket. Ezt követően kezdődnek az előadások egy nagyon is aktuális téma boncolgatásával, melyet Knipl Diána PhD hallgató előadásában láthatnak az érdeklődők: hogyan segít a matematika a járványok leküzdésében? Az előadások félóránként váltják egymást; a délelőtt folyamán szó lesz még dr. Pap Gyula előadásában a paradoxonokról; meghallgathatjuk az Újvidéki Egyetem egyik neves professzorának előadását, és megismerkedhetünk az algebra atyjával, Diophantos-szal is dr. Klukovits Lajos előadásában.

Az ebédszünetben felszolgált óriáspizzák után matematikai játszóházzal és ördöglakatosokkal találkozhatnak az érdeklődők.

A kora délutáni órákban további előadások hallgathatók meg; dr. Hartmann Miklós megismerteti az érdeklődőket a tétellel, amely megnyerte a II. világháborút, majd Gyöngyösi Zsolt hallgató boncolgatja a matematika és fizika kapcsolatát. A program zárásaként dr. Makay Géza ismerteti a sudoku rejtelmeit, majd az előadás után egy sudoku vetélkedőn mérheti össze erejét a játékos kedvű közönség. A program plakátja letölthető innen. A korábbi évek Egyetemi Tavasz rendezvényeiből egy kis ízelítő

F. Szél Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!