TudósBlog

2011.10.15. 19:10

És ha megfizetem?

Szíven ütött az augusztusi Magyar Tudomány kimutatása. Eszerint csökken Magyarország részesedése a világ tudományos teljesítményéből.

Nem így Romániáé: az utóbbi pár évben lényegében megduplázták az arányukat (0,2 százalékról 0,4 fölé). OTKA támogatásunk (ami a hazai alapkutatások forrása) eközben reálértékben folyamatosan csökkent. Reálisan nézve a Magyar Tudomány ábráját, a magyar tudományos teljesítmény stagnál, de az utóbbi 3 évben érezhetően csökken.

A román közlemények látványos gyarapodását megmagyarázza a bevezetett új tudományfinanszírozási módszerük. Beindult az a programjuk, hogy minden olyan közlemény után, amelynek van román szerzője és hatástényezővel rendelkezik (szerepel a megjelenés helye a WOS adatbázisában), 2000 Eurót fizetnek. A támogatáshoz nem kell előre pályázni, csak az elfogadást vagy a megjelenést igazolni. Bevezetése óta csökkent a cikkenkénti összeg (most talán 1500 Euró), de érezhető hatása van. A változások között az is föltünt, hogy szerkesztőként belefutottam egyidőben több helyre is benyújtott romániai szerzős kéziratba.

Csend, esti bor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!