TudósBlog

2012.03.21. 21:46

Szemerédi Endre Abel díjas

A Matematikai Osztály mai ülése meglepetéssel kezdődött: a résztvevők egy jó része még nem hallotta, hogy délben nyilvánosságra hozták a 2012-es, a 10. Abel díj kitüntetettje nevét.

rendkívül szerény díjazott az ülés elejét el is mulasztotta a sajtótájékoztató miatt (aminek videója elérhető pl. itt). Amúgy a szokástól eltérően pezsgőt is kaptak a jelenlévők a Matematikai Osztály két friss Széchenyi díjasa ünneplésére. Ezek egyike is Szemerédi Endre volt. A poharat viszont elsőként Fritz Józsefre, a másik, nem akadályoztatott díjazottra ürítettük.

De a nap örömhírét egyértelműen az Abel díj magyar díjazottja szállította. Többek is úgy vélték, hogy ekkora megtiszteltetés nemigen várható a közeljövőben. Ehhez fogható a Nobel díj lehetne, de annak esélye, hogy azt hazánkban dolgozó kutató érheti el, nem nagy. Az Abel díj 6 millió norvég koronával jár (ez kb. 228 MFt). Szemerédi már a második magyar aki ebben a díjban részesül: Lax Péter Kanadában dolgozó magyar matematikus 2005-ben kapta meg. Aki hazánkból még esélyes lehet, az szerintem a volt geometria tanárom 1975-ből, de ő most épp az Abel díj zsűrijében szerepel (2 évre szól ez a megbízatás). Minden esetre a 10 kiadott díjból hazánk máris felülreprezentált, és ez jól van így.

Az osztályülés után kedves fogadást adott a norvég nagykövet asszony az akadémiai klubban. Az akadémia elnöke szóba hozta, hogy Szemerédi Endre nem igazán média személyiség, például Kaposvár főterén nemigen kapják föl a fejüket az emberek az Abel díj hallatán, hogy "ja igen, a Szemerédi-féle regularitási lemma...". Szemerédi Endre itt közbeszólt: ezután sem fogják.

Csend, esti bor...

P.s.: a kép a fogadáson készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!