TudósBlog

2012.10.04. 23:00

Folyóiratok

Két jó példa érintett meg nemrég: egy "zászlóshajó" és egy ingyenes, hatástényezős elektronikus folyóirat.

1. Az optimalizálás egyik vezető folyóirata főszerkesztője beszámolóját volt szerencsém hallani, az 5 év munka utáni leköszönés kapcsán. Nagyon tanulságos volt, hogy milyen adatokat emelt ki. Évi 200-250 kéziratot kaptak, ebből 50-60 darabot fogadtak el közlésre. A beküldött cikkek harmadáról pár hét alatt végleges döntés született (elutasítás). A többi ügyében a bírálat minősége fontosabb volt a bírálati időnél. Több évnyi hátralék van ugyan, de a kiadó bővíti a terjedelmet, és várható, hogy 2-3 éven belül lényegesen csökken a megjelenésre váró cikkek száma. 

A Web of Knowledge adatbázisa szerint a szélesebb szakterület (alkalmazott matematika) kb. 200 szóbajövő folyóirata közül a hatástényező (2- és 5 éves impact factor), és az Article Influence Score szerint a legjobb 6-7 folyóirat közé került a nevezett. Az utóbbi mutató, az AIS különben egyre jobban tetszik nekem, mert távoli szakterületek folyóiratai összevetésére is alkalmas 1 szinten. Az értékelésben az fogott meg a leginkább, hogy a főszerkesztő a szóba jöhető legszélesebb körben helyezte el lapját - volt mire szerénynek lennie. 

A folyóirat nem ingyenes, de a kiadó tudományos egyesület rengeteg tagja olcsón jut hozzá. Az újság előfizetését konferencia részvételi díj részeként is lehet rendezni a tagdíjjal együtt. A szerzők persze a legszebb darabjaikat hordják oda, és a legnagyobb neveket is könnyű rávenni arra, hogy bíráljanak kéziratot. 

2. Szégyen szemre évekkel a hatástényezős folyóiratok közé kerülés után tudtam meg ezt a szép tényt az Electronic Journal of Qualitative Theory of Differential Equations-ről. Ez egyetemünk folyóirata, ingyenesen elérhetők a cikkei, és a szerzőknek sem kell fizetniük a megjelenésért. Ugyan ismerek még ilyen példákat a biológia területéről, de ez nem mindennapi vitézség. A szerkesztést hálózati program segíti, amit egy korábbi pályázat támogatásával fejlesztettek, és ami ingyenesen elérhető egyetemünk más folyóiratai szerkesztői számára is.

A szép eredményhez sok ember nagy mennyiségű minőségi munkája kellett.  Talán ez lesz a szép új világ, az Open Access tudományos folyóiratoké.

Csend, esti bor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!