TudósBlog

2013.04.27. 21:55

Matematikai Tavasz

A sokéves hagyományokhoz híven a tavasz beköszöntével egy időben az SZTE TTIK Bolyai Intézete is újra megnyitotta kapuit az érdeklődő nagyközönség előtt.

Újra Tavasz!

 

A sokéves hagyományokhoz híven a tavasz beköszöntével egy időben az SZTE TTIK Bolyai Intézete is újra megnyitotta kapuit az érdeklődő nagyközönség előtt. Bár a kapunyitás az idén csak képletesen értendő, hiszen a szervezőknek a Bolyai épület felújítása okozott némi fejtörést az esemény tető alá hozásában. Végül az évek óta megszokott helyszínen, az SZTE Kiss Árpád termében tartották a nyílt napot 2013. április 20-án, ahol ismét érdekes előadásokkal és büfével várták a reménybeli egyetemistákat és a program iránt érdeklődőket.

Az idei évben is sikerült hozni a megszokott létszámot a vendégek tekintetében; körülbelül 110 középiskolás diák és kísérő tanáraik voltak kíváncsiak a matematika rejtelmeire. Az előadás-sorozat mindazoknak szólt, akiket érdekel a matematika, akik szeretnének betekintést nyerni a mindennapi élet és a matematika kapcsolatába, illetve akik a tudományok királynőjével kapcsolatos szakmát szeretnének választani a középiskolás éveik után. Az esemény arra is remek lehetőséget nyújt, hogy az egymástól távol lévő középiskolák tanárai és diákjai egymással és az egyetemmel is felvegyék a kapcsolatot, vagy „szakmázzanak” egy kicsit az előadások közötti szünetekben.  

Bolyai Intézet

Az előadásokat úgy építették fel, hogy a középiskolások számára is érthető módon nyújtsanak új és érdekfeszítő információkat a matematika témaköréből. Már a témák címe is igyekezett kíváncsiságot kelteni a hallgatóságban. Hallhattunk arról, hogyan jutottunk el a régen alkalmazott titkosírástól a manapság a bankokban használt, fejlett kódolásig; vajon hogyan kapcsolódik össze látszólag három teljesen különböző szakma: az óraműves, a geológus és a matematikus; bepillantást nyerhettünk a művészetek, a bölcsészettudományok és a matematika kapcsolatába; sportrajongók megvizsgálhatták, hogyan lehet egy focicsapatot matematikai módszerekkel a lehető legideálisabban felállítani a legjobb eredmény elérése érdekében. A délután további részében a hallgatóságot is megdolgoztatták a szervezők: volt részük sudoku versenyben, illetve ördöglakatokat és érdekes logikai játékokat is kipróbálhattak az érdeklődők.

Külön kiemelendő, hogy az idei palettán szereplő sokszínű előadások között volt olyan, amely még bölcsész hallgatónak készülő diákokat is vonzott.

A rendezvény évről évre sikeresen szerepel az Egyetemi Tavasz programsorozatában; a szervezők újra és újra örömmel nyugtázzák, hogy a matematika iránti érdeklődés nem csappan az idő múlásával.

A programról bővebb információk és fotók megtekinthetőek a http://www.math.u-szeged.hu/~horvath/etavasz.htm honlapon.

 

Szél Ildikó 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!