TudósBlog

2015.07.02. 01:10

Matematikusok a másik oldalon

A matematikusokról szóló viccek, anekdoták és humoros történetek kedvelőinek ajánlom Kása Zoltán egyetemi tanár most megjelent kis könyvecskéjét, amelynek a címe: Matematikusok a másik oldalon. Egy szuszra elolvashatja az ember ezt a rendhagyó matematikatörténeti kiadványt, garantáltan jól fog szórakozni.

 

Néhány gyöngyszem, ami nekem nagyon tetszett.

Grigore Moisil  a román matematika nagy alakja volt. Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy kicsit olyan volt, mint nálunk Szegeden a Kalmár László. Róla ezt olvastam a könyvben.

Moisil véleménye az átlagról: - Ha pucér félfenékkel ráülök egy forró rezsóra, a másik félfenékkel egy nagy darab jégre, akkor átlagban jól érzem magam.

Orbán Bélának a Radó Ferenccel közös A geometria mai szemmel című könyve gondolom sokak számára ismerős. Szokásos mondása volt, hogy a matematika ágai közül az algebra a legerkölcsösebb. Azt tanítja, hogy a testhez csak a gyűrűn keresztül lehet eljutni!

Kicsit a matematikusok észjárását is mutatja a következő vicc. A feleség megunja, hogy matematikus férje sosem segít a házimunkában. Gondol egyet, és elhelyez a fürdőszoba közepén egy vödröt tele vízzel. Vár egy napot, vár kettőt, majd megkérdezi a férjét:

- Téged nem zavar a vödör a fürdőben?

- De, zavar.

- Akkor miért nem tetted arrébb?

- Azt hittem, ott a helye!

És hogy az alma nem esik messze a fájától, végezetül egy viccet írok még ide a matematikus gyerekéről.

A matematikus gyereke rajzolgat az óvodában. Az óvónéni megkérdezi:

- Mit rajzolsz? Kört?

- Nem! Ellipszist! - válaszolja a gyerek.

Több szegedi vonatkozású történettel is találkozhatunk a könyvben, de nem akarom lelőni a poénokat. Akit érdekel szerezze be, bár valószínűleg nálunk nem könnyű megkapni. Úgy tudom itt lehet csak megvenni:

Tintakő – Idea Könyvtér Könyvesbolt 1022 Budapest Marczibányi tér 5a (Marczibányi Téri Művelődési Központ) Tel: +36 70 335 6287; +36 30 9766246,  Email: [email protected]. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 10–17 óra között.

Számos matematikusról készült fénykép és vicces illusztráció is helyet kapott a könyvben, nagyon helyes kis kiadvány! Kása Zoltán: Matematikusok a másik oldalon. EXIT Kiadó, Kolozsvár, 2015.

Szabó Péter Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!