Tudósító

2013.07.07. 12:48

Vasasabb a szegedi víz, mint két éve? - A vízmű válasza

Szombat este olvasó-tudósítónk, Géza bekapcsolta a hálózati vízzel néhány napja feltöltött medence szivattyúját, s reggelre meglepően barna lett a szűrője.

Tudósítónktól

- A Szegedi Vízmű Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy ha valamilyen hibát, vízminőségi problémát tapasztalnak, akkor azt a 62 420-155, 06/80 82 88 82 hibabejelentő számokon jelezzék a pontos cím megadásával - hívja fel a figyelemet olvasónk észrevétele kapcsán Balaton Krisztina a
Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetője. 

"Amennyiben hálózat tisztítási, vagy meghibásodás (pl. csőtörés) miatti javítási munkálatokat végeztünk a bejelentési hely körzetében, az okozhatja a sárgás elszíneződést, de ennél többet csak a pontos cím ismeretében tudunk mondani!"

- A tisztítás következtében a vezetékekben a víz áramlási iránya és sebessége megváltozik, ezért a víz átmenetileg zavarossá, barnás árnyalatúvá válhat. Ilyenkor többnyire a vízben fellelhető, és a vezetékek falán lerakódott vastartalom okozza az elszíneződést, azonban ez az egészségre nem ártalmas - hangsúlyozza Balaton Krisztina.

"Hálózattisztítás esetén felhívjuk az adott körzetek lakóinak a figyelmét szórólapokon, illetve a Társaság honlapján megjelenő, vagy a helyi médiának kiküldött tájékoztató anyagokban, rendkívüli eseteknél erre nincs időnk (pl. csőtörés javítása, utána hálózat fertőtlenítés, öblítés).
A szűrő elszíneződését a nem megfelelő karbantartás is okozhatja!"

Korábban írtuk:

Évekig kútvízzel töltötte fel puha falú medencéjét olvasó-tudósítónk, Géza, ám kéthetes folyamatos – és elektromos szivattyús – szűrés és temérdek vegyszer kellett ahhoz, hogy lássa nagylábujján a bütyköket, ha beleállt a medencébe.

– Tavaly és az előtt már a jó drága, csatornadíjas hálózati víz mellett döntöttem, rendben is volt minden, sokkal kevesebb vegyszerrel és szűréssel az egész nyarat kibírta a víz, kisebb utántöltésekkel – írta. Búcsút intett tehát a jó vasas petőfitelepi kútvíznek, ami kalocsai katonakorára emlékeztette.

Idén is feltöltötte a medencét, ám az első néhány órás szűrés után jóval barnábbnak látta a filtert, mint tavaly vagy 2011-ben. Szombat (tegnap) este azután bekapcsolta a szivattyút, s reggelre bizony kifejezetten mocskos lett a szűrője.

Szűrés után - vasasabb, mint 2 éve? Fotók: olvasó-tudósító

Szűrés után - vasasabb a víz, mint 2 éve?
Fotók: olvasó-tudósító

– Mindent úgy csináltam, mint az előző két évben, talán az algaölőből löttyintettem egy kicsit többet az előírtnál, de nem gondolnám, hogy az algák ilyen gyorsan és kávébarnán halnak. Vasárnap reggelre a filter úgy nézett ki, mint amikor az ingyen kútvizet szűrtem vele – írja, hozzátéve, úgy tűnik, vasasabb a víz, mint két éve. „Vagy én csinálok valamit nagyon rosszul, mert arra gondolni sem merek, hogy a hónap elejétől a vízdíjra is érvényes rezsicsökkentés miatt nagyobb lyukúra cserélte volna a szűrőt a vízügy."

Al elmosott filter.

Az elmosott filter.
Így vasárnap délidőben nem igazán tudunk segíteni Gézának – mégsem vagyunk vízügyi szakportál –, ám megígértük neki, hétfőn rákérdezünk az illetékeseknél. Addig is várjuk olvasóink véleményét, mit csinálhatott másképpen Géza, mint tavaly, vagy az előtt?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!