13 évesen már roncsderbizik

2019.10.03. 07:45

Kilencévesen vezetett, most már versenyzik is Dorina

Kilencévesen már vezetett, gyerekkora óta autóversenyző édesapja mellett szívta magába az autók szeretetét a 13 éves bordányi Béres Dorina roncsderbiversenyző.

Arany T. János

Bordány 2019.09.25. Rally autó Béres Dorina képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

– Nem tudom, pontosan hány évesen, úgy hatéves lehettem, amikor elkezdtem érdeklődni igazán a verseny iránt. Azelőtt untam, amikor ott voltunk apával. Először csak néztem a versenyt, aztán apa megígérte, hogy csinál egy terepgokartot. Akkor voltam tízéves, és elkezdtem versenyezni – mesélte a bordányi Béres Dorina. A mosolygós, magas, vé­­kony, törékeny lányról nehéz elképzelni, hogy beköti magát egy ütött-vert autóba, majd nekimegy mindennek, aminek csak lehet.

Belenőtt a versenyzésbe

Dorina már kiskorában ma­­gába szívta a járművek szeretetét, édesapja, Béres Levente több géposztályban sikeresen versenyzett. – Ő tanított meg vezetni, olyan 9 éves lehettem. Belenőttem a versenyzésbe. Az első versenyem Kiszomboron volt, arra csinálta apa a terepgokartot 2017-ben – folytatta Dorina, aki két évet csinált végig ezzel a járművel, majd az autókrossz után nyergelt át a a roncsderbire. Három év alatt három autósportot próbált ki.

Semmi baj, csak kigyulladt az autó

Édesanyja, Detti azt mondta, félti a lányát, de bízik benne. Úgy fogalmazott, borulgat néha, de komoly balesete nem volt. – Persze hogy borulok, de akkor csak anya izgul, én nem – vágta rá gyorsan Dorina. Édesanyja átvette a szót: – Egyszer kigyulladt az autó, me­­gyek, rohanok oda, hogy hol a kislány, Dorina hol van, mire odaáll elém, és azt mondja, anya, semmi baj, csak kigyulladt az autó. Eddig sérülés nélkül megúszta, csak lilulások voltak rajta, ahogy megfogták a szíjak, de az semmi. Úgy be vannak szíjazva, csövezve és kötve, hogy nem érheti baj – mondta Detti.

Béres Dorina, a 13 éves bordányi roncsderbiversenyző örömből versenyez. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A fiúk nem hiszik el

Arra a kérdésre, osztálytársai mit szólnak a sikereihez, Do­­rina azt mondta, hogy a fiúk egyszerűen nem hiszik el.

– Mindig piszkálnak, hogy csak kartonautókkal megyünk körbe-körbe egy homokos úton. Azt mondtam nekik, hogy akkor üljenek be ők, aztán megnézném, mit teljesítenek – vá­­laszolta nekik.

Osztályfőnöke, Kati néni büsz­­ke rá, mindig gratulál neki. – Az okleveleimet mindig kirakjuk az osztályteremben, de a fiúk azért is piszkálnak, hogy jaj, ők nem rakhatják ki, pedig mondja nekik Kati néni, hogy hozzák be, de elfelejtik, aztán meg ők hisztiznek. Nekem az az első, hogy a verseny után hétfőn beviszem az iskolába – magyarázta a hetedikes lány, aki arra a klasszikus és unalmas kérdésre, hogy mi leszel, ha nagy leszel, ügyesen azt válaszolta: felnőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!