Hódmezővásárhely

2021.12.28. 19:15

Egyre kevesebb közmunkás marad

Kovács Erika

Munkatársunktól

Fotó: Török János

Hódmezővásárhelyen 2021-ben száz alatt volt a közmunkások száma. Startmunka minta­program nem volt a megyei jogú városban, csak hosszabb idejű közfoglalkoztatás. Az előzetes számítások szerint jövőre már a 90-et sem éri el a közfoglalkoztatotti létszám. 

 

A közfoglalkoztatottak számát a nyílt munkaerőpiac befolyásolta Hódmezővásárhelyen. A munkaerőhiány beszippantotta a szakképzett, kellően motivált, dolgozni képes és dolgozni akaró munkanélkülieket – olvasható az önkormányzat helyzetértékelésében. 

 

Miután Vásárhely a Startmunka mintaprogramra nem kapott lehetőséget, február végén 92 fő egy év időtartamú foglalkoztatására nyújtottak be kérelmet 2021. március 1-jétől 2022. február 28-ig. A kapott állami támogatás a bér és járulékai 80 százalékát fedezte, a város a saját költségvetéséből 20,5 millió forintot biztosított. A közfoglalkoztatottak a zöldterületeket gondozták, füvet nyírtak, metszettek, növényeket ültettek, gyomláltak, télen pedig a hóeltakarítás, a síkosságmentesítés is a feladataik közé tartozik. 

 

Ők tartják rendben a piacot, a mártélyi üdülőterületet, az óvodákban pedig udvarosi feladatokat is ellátnak. Idén ennek a programnak a részeként valósították meg a korábban telepített erdők, fás részek gondozását is. 

 

A létszámkeretből két-két fő Erzsébeten, Batidán és Szikáncson, hárman pedig Kútvölgyön végezték a munkájukat. 

Ősszel lehetőség nyílt arra, hogy 15 regisztrált álláskereső elvégezze a Belépés a digitalizált munka világába című tanfolyamot, majd később további tíz fő is elvégezhette. Az előbbi költsége 1,9 millió forint volt, az utóbbié 2,4 millió, amit száz százalékban az állam fedezett. 

 

Hódmezővásárhelyen jövőre sem lesz Startmunka minta­program, mivel az illetékes minisztérium szerint a megyei jogú város munkaerőpiaci helyzete ezt nem indokolja. A jövő év elején ezért ismét a hagyományos közfoglalkoztatási programra pályáznak, 80-85 közmunkást foglalkoztatnának. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!