Bekerítené a Petőfi parkot

2021.12.30. 17:30

Megosztja a makóiakat Kovács Sándor ötlete

Régi küllemének megfelelően felújíttatná, illetve kerítéssel óvná a vandáloktól a makói Petőfi parkot az érintett körzet önkormányzati képviselője, Kovács Sándor (Fidesz–KDNP). Az ötletet a makóiak nem fogadták osztatlan egyetértéssel – az egyik közösségi oldal helyi csoportjában legalábbis erről tanúskodnak a témát felvető bejegyzés hozzászólásai.

Munkatársunktól

– A park szemétlerakó, a tó meg egy pocsolya – fogalmazott élesen Kovács Sándor önkormányzati képviselő, amikor arról kérdeztük, miért állt elő most a körzetéhez tartozó népszerű pihenőhely komoly átalakításának, mindenekelőtt elkerítésének tervével. Makó legnagyobb közparkjáról van szó, amelynek területe mintegy 2 ezer négyzetméter. A helyén valaha temető volt, később a területen Dessewffy Sándor püspök létesített díszes, sokféle különleges növénynek otthont adó parkot. Ehhez 1895-ben fúrtak kutat és létesítettek hozzá dísztavat víztoronnyal. Jelenlegi nevét 1948-ban kapta, korábban Horthy-parkként emlegették. Jelenleg van itt játszótér, futópálya, szabadtéri edzőterem és vendéglő is, utóbbi terasza épp a tó partján van. 

 

Kerítést szeretne 

 

Kovács Sándor azt mondja, vissza kellene állítani a park egykor volt pompáját: virágágyásokkal és fagytűrő pálmákkal, más különleges növényekkel kellene beültetni, öntözőrendszerrel ellátni. A most fekete fóliával kibélelt tavat is át lehetne úgy alakítani, hogy természetesebbnek hasson. És szükség volna legalább három emberre, akinek a park gondozása lenne a munkája. Azért pedig, hogy mindennek értelme is legyen, a parkot el kellene keríteni úgy, ahogyan régen is volt. Elképzelése szerint díszes, kovácsoltvas kerítés venné körbe, amin 3-4 kapu lenne; ezeket kamerák figyelnék és estére lezárnák. Az önkormányzati képviselő szerint csak így lehetne elejét venni az állandó rongálásoknak. Ennek nyomai egyébként most is megfigyelhetők a parkban: többek között szétzúzott szemétgyűjtőt, összetört padot láttunk. 

 

Megosztó elképzelés 

 

Az önkormányzati képviselő ötlete nem aratott osztatlan sikert, legalábbis erről tanúskodnak a hozzászólások annál a bejegyzésnél, amit a valaha lapunk által alapított Facebook-csoportban, a több mint 12 ezer tagot számláló Makón élekben tettünk. Bár néhányan helyeselték az elképzelést, a 112 hozzászóló nagy többsége egyértelműen elutasította. Többen megfogalmazták, hogy a kerítés egyrészt tönkretenné a park hangulatát, másrészt egyébként sem védene a rongálóktól. Sokan javasolták, hogy ehelyett szereljenek fel több térfigyelő kamerát, illetve gondoskodjanak a terület állandó ellenőrzéséről. Többen leírták, hogy nem a parkot kellene rácsok mögé zárni, hanem a vandálokat – persze kapu nélkül. 

 

Pályázati pénzből 

 

– A kerítésen kívül már mindent megpróbáltak az illetékesek, de a folyamatos pusztítás nem szűnt meg – hangsúlyozza Kovács. Hozzáteszi, egyéb ötletei is vannak. A József Attila utca felől például parkolót javasol, és egy kulturált mosdót is jónak látna a parkban. – Úgy gondolom, a beruházáshoz lehetne pályázati támogatást szerezni, és megérné hozzá önkormányzati önerőt is biztosítani – mondja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!