Elárulták nekünk, hogyan szilvesztereznek a megye mentői

2021.12.30. 19:02

Néhány jótanács a mentőktől a nyugodt szilveszterhez

Ne petárdázzunk, lehetőleg a tűzijátékot csak a szabályok betartásával használjuk, alkoholt pedig mértékkel fogyasszunk – ezeket javasolta Hangai József mentőtiszt. ­Lapunknak számolt be arról, hogyan szilvesztereznek a megye mentői.

Kiss Anna

Ha többtöltetes tűzijátékot veszünk, akkor számoljuk, hogy hány töltet robbant. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Száz embert vittek detoxikálóba szilveszter éjjel a mentők, akiket közlekedési balesetekhez, verekedésekhez, tűzesetekhez és tűzijátékkal kapcsolatos balesethez is riasztottak – ezzel a hírrel kezdetük a 2021-es évet. Pedig némi odafigyeléssel mindez megelőzhető lett volna. 

Hangai József, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa lapunknak arról számolt be, hogy Csongrád-Csanád megyében legtöbbször a túlzott alkoholfogyasztás és a pirotechnikai eszközök használata okoz gondot szilveszterkor. Továbbá kisebb traumás sérülésekhez is riasztják őket, például az utcai rendezvényeken van, akinek maga alá fordul a bokája, vagy a padkában megbotlik, és úgy szerez sérüléseket. 

A mentőtiszt kiemelte, senki sem várja el azt, hogy alkoholmentes legyen a szilveszter, de az fontos, hogy mértékletes, kulturált legyen az alkoholfogyasztás. 

Így elkerülhetők a balesetek, valamint az, hogy valaki a detoxikálóban kezdje az újévet. 

A pirotechnikai eszközök használata kapcsán azt mondta, hogy ne használjunk petárdát, ha pedig tűzijátékkal szeretnénk köszönteni 2022-t, akkor csakis az alkalmazási előírások betartásával tegyük. Leszögezte, fontos a védőeszköz használata és a védőtávolság betartása is. 

Elmondta, minden évben van példa arra a megyében is, hogy idő előtt robban a petárda, ami arc-, szem- vagy kézsérülést okoz. Emellett riasztották már a mentőket olyan esethez is, amikor a tűzijáték besült, és az csak később robbant, akkor, amikor már odamentek hozzá. Éppen ezért azt tanácsolta, hogy ha többtöltetes tűzijátékot veszünk, akkor számoljuk, hogy hány töltet robbant, mert így kiderül, hogy valamelyik besült-e. Ha nem robbant mind, akkor várjunk, ne menjünk oda hozzá egyből, mert lehetséges, hogy késleltetett a működése. 

Kérdésünkre elárulta, a mentők is szoktak szilveszterezni, a szegedi mentőállomáson például alkoholmentes pezsgővel koccintanak éjfélkor. Azt megelőzően pedig abban reménykednek, hogy az évfordulót az állomáson, és nem esethez riasztva tudják köszönteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!