Ma van vízkereszt ünnepe

2022.01.06. 09:10

A víz a megtisztulást jelenti

Ma eltűnnek a karácsonyi díszek, elkezdődik a farsangi időszak, és fontos szerepet kap a víz. Január 6-a, vízkereszt ünnepe van, amelyről Kondé Lajos plébánossal beszélgettünk. Jelentős üzenete van az ünnepnek, és ha azt megfogadjuk, sokkal jobb évünk lehet.

Kiss Anna

Fotó: Kuklis István

– Az ünnep lényegét latin megnevezése, vagyis az Epiphania Domini, azaz az Urunk megjelenése adja vissza igazán, mert amit eddig, karácsony óta belső körökben ünnepeltünk, az most mindenki előtt világossá válik. Arra emlékeztet minket vízkereszt, hogy mindenkihez eljut a Megváltó születésének örömhíre, ekkor érkeznek meg a napkeleti bölcsek – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – is a kis Jézushoz, hogy kifejezzék hódolatukat – mondta el vízkereszt ünnepe kapcsán Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa. 

 

 

Ugyanakkor a vízkereszt má­­sodik evangéliumi története szerint néhány évtizeddel később Jézus ezen a napon ment el a Jordán folyóhoz, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte őt. Éppen ezért január 6-án a víznek fontos szerepe van, a templomokban a szentmise részeként vízszentelést tartanak, és ezzel a megszentelt vízzel mennek a lelkipásztorok a későbbiekben házat szentelni.

 

 A dómban ma a 18 órakor kezdődő szentmisén tartják meg a vízszentelés szertartását. Kondé Lajos kiemelte, a víz az újjászületést, az életet, a megtisztulást jelenti, ezért a házakat is ezzel a megtisztulást hozó vízzel hintik meg a házszentelésekkor, amikor Isten áldását kérik a házra és annak lakóira. Megjegyezte, a járványhelyzet miatt az egyházmegyében idén nem tartanak házszentelést. 

 

 

– Vízkereszt azt is üzeni számunkra, hogy ha felismerjük az eseményekben és a másik emberrel való találkozásban a lehetőséget, akkor az a közösségünk újjászületését hozhatja. Észre kell vennünk a másik emberben lévő értékeket, és tisztelnünk kell egymást. A bölcsek is a tiszteletüket fejezték ki Jézus felé a hódolatukkal. Érdemes átgondolni az emberi kapcsolatainkat, mert ha nyitottak vagyunk és odafigyelünk egymásra, akkor számos konfliktus elkerülhető. Ha becsülni és tisztelni tudom a másikat, akkor ajándék leszek a számára, és ha fordítva ő is tisztel, megbecsül engem, akkor ő is egy ajándék lesz számomra – mutatott rá Kondé Lajos. 

 

A korábbi években Kocsis Fülöp érsek-metropolita tartott vízszentelést. A járványhelyzet miatt rendhagyó módon ma 17 órakor a Szent Rozália-kápolnában szenteli meg a Tisza vizét a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség lelkésze. Archív fotó: Kuklis István

Forrás: Kuklis István

 

 

A magyarság körében egyébként a vízkereszthez kötődően különböző népszokások is ki­­alakultak. Ilyen volt például az, hogy a templomban megszentelt vízből mindenki vitt az otthonába, mert gyógyító hatást tulajdonítottak neki. Így a betegség elkerülése érdekében megitatták a vízzel az állatokat, magukra is locsoltak belőle, sőt egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták vele, hogy áldás legyen a házon. 

 

 

Mint ismert, ezen a napon szokás lebontani a karácsonyfát is, valamint megfosztani a házat az ünnepi öltözetétől. A meghitt hangulatot pedig a mulatság váltja fel, hiszen ezen a napon elkezdődik a húshagyókeddig tartó farsangi időszak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!