Szegedi hírek

2022.01.08. 20:00

Az ősök földje Szeged az Oscar-díjas rendezőnek

Vasárnap Szegedre érkezik az Oscar- és Balázs Béla-díjas Deák Kristóf filmrendező, ugyanis közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be első nagyjátékfilmjét. Az unoka című film ötletét részben a szegedi születésű nagyapja életéből merítette. A rendező interjút adott lapunknak, akit szegedi kötődéséről kérdeztünk.

Kiss Anna

Forrás: Kallus György/Archív fotó

SzegedAz unokázós csalás, az egyik legelterjedtebb átverés áll az Oscar- és Balázs Béla-díjas Deák Kristóf első mozifilmjének a középpontjában. Az unoka című film egy nyomozós thrillerbe oltott felnövéstörténet, a fekete komédia elemeivel vegyítve. A napjainkban játszódó bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, akinek imádott nagyapja egy lelketlen csalás áldozata lesz. Az érdekesség azonban az, hogy a filmhez saját tapasztalataiból merített Deák Kristóf, ugyanis a szegedi születésű nagyapját, Deák Ferencet évekkel ezelőtt hasonló módon átverték. 

Lapunknak a rendező arról beszélt, hogy nagypapája fiatal felnőtt koráig élt Szegeden, innen Budapestre költözött, és ott alapított családot. Deák Kristóf megjegyezte, éppen ezért ő mindig úgy tekint Szegedre, mint a nagypapája hazájára, a város az ősök földjét jelenti számára. Megjegyezte, nagyapja 90 éves volt, amikor a sok 10 ezer áldozathoz hasonlóan egy telefonhívást kapott. 

Az Oscar-díjas filmrendező szerint az unokázós csalás a szélhámosságnak az egyetlen olyan formája, amelyben a jószívűségre alapoznak a bűncselekmény elkövetői. Hozzátette, mindig késő este keresik fel az időseket, amikor már fáradtabb, lelkileg védtelenebb az ember. Ezt használják ki, és jól ráijesztenek az áldozatokra azzal, hogy az unokájuk élet-halál között van, ráadásul ha nem fizetnek ki gyorsan egy jelentősebb összeget, akkor a börtönkórházba kerül szeretett unokájuk – mutatott rá. 

Nemcsak az idősek, nagyon sokan a fiatalabb korosztályokból is bedőlnének, ha azt hallanák a telefonban, hogy egy családtagjuk nagy bajban van, de meg tudják menteni a pénz segítségével. 

Deák Kristóf azt szeretné, ha a nézők a filmje segítségével átélnék, hogy miként válik valaki a csalók áldozatává. 

A Délmagyarországnak adott interjúja során kitért arra is, hogy a film főszereplője, Rudi, akit Blahó Gergő alakít, elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot, miután nagyapja – Jordán Tamás – áldozat lett. Nyugdíjasokból álló csoport segít neki a bosszúállásban, így az idős szereplőkön keresztül a néző több szemszögből láthatja, hogy milyen idősnek lenni – részletezte. Találékonysággal, rafinériával és önbizalommal sikerül Rudinak a bosszúállás, ami közben számos groteszk, vicces jelenet születik. 

A film szimbolikus tárgya a nagypapa órája, a generációk közötti kapcsolat jelképe. Deák Kristóf elárulta, nagyapjának is volt egy kedvenc órája, amelyet ő mindig nézegetett gyerekkorában, többek közt innen jött az ötlet, hogy egy óra legyen a film nagy jelentőségű tárgya. 

Az unoka január hatodika óta tekinthető meg a filmszínházakban, sőt most vasárnap 17 órától közönségtalálkozóval egybekötött filmbemutató lesz a Cinema City Szeged moziban. A rendezvényen jelen lesz Deák Kristóf rendező, Maly Róbert operatőr, valamint a három főszereplő, Blahó Gergő, Jordán Tamás és Jászberényi Gábor. 

Deák Kristóf kérdésünkre elmondta, kellemes emlékek kötik Szegedhez, régen több fesztiválon is járt itt, és most örömmel utazik újra a számára kedves, napfényes városba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!