Vezető hírek

2022.01.07. 17:30

Kormoráncsapatokat riasztottak megyei vizeken

Több száz egyedes telelő kormoráncsapatokat riasztottak térségi vizeken a közelmúltban. Nem cél a gyérítés, csupán a nagyobb tömegeket szeretnék távozásra bírni a halgazdálkodók.

T. Sz.

A halgazdálkodók feladata megvédeni a térségi vizek halait a vonuló kormoráncsapatoktól. Archív fotó: Kuklis István

A kormorán egyetlen nap alatt akár másfél kilogramm halat elfogyaszt, válogatás nélkül az ős- és idegenhonos fajokat egyaránt. A négy-öt éve tapasztalt enyhe teleken gyakran 2-300 vándorló egyed telepszik meg a térségi vizek nyugalmasabb területein. Mint azt Oláh Szabolcs, a Mártélyi Horgászegyesület elnöke, a Horgász Egyesületek Csongrád-Csanád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke lapunknak elmondta: vándorló madarak károkozásakor a halgazdálkodók kérhetnek riasztási engedélyt a természetvédelmi hatóságtól. A rendelet szerint, ha egy helyen legalább ötven nagy kárókatonát észlelnek, amelyek a kisebb hanghatásokat már megszokták, akkor használható lőfegyver. 

A Mártélyi-holtágon az elmúlt hetekben sörétes puskával halőrök riasztottak egyszerre három helyen: az üdülőknél, a holtág északi és középső részénél. Ugyanakkor a megyei horgászszövetség már tavaly óta összehangolt riasztásokat szervezett az atkai és gyálai holtágakon, illetve a Tiszán és a Maroson. 

 

– Nem cél a madarak elpusztítása, a térségi halállomány védelmében szeretnénk elérni, hogy a két-háromszáz egyedes vándorló madárcsapatok új helyet keressenek. A nagy kárókatona a Mártélyi Tájvédelmi Körzet védett madárfaja, körültekintően jártunk el – hangsúlyozta Oláh Szabolcs. Hozzátette, valamennyi térségi riasztásra az illetékes vadásztársasággal egyeztetve vonultak ki munkatársaik. A nagy kárókatona nem válogat, a hideg vízben könnyen megfogható, tömegesen előforduló valamennyi fajtát kifogja. Ráadásul nem csak gyéríti az állományt: a nagyobb méretű halakat súlyuk miatt csupán megsebesíti kampós végű csőrével. Így egy esetleges fertőzés gyengíti a vizek élővilágát. Ugyanakkor Oláh Szabolcs szerint is nehezen megállapítható a károkozás mértéke, ám halgazdálkodóként úgy véli, hogy feladatuk megvédeni a térségi vizek halait a vonuló csapatoktól. 

 

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, főként nem a hazánkban fészkelő törzsállomány jelent gondot, hanem az északról érkező madarak, amelyek a klímaváltozás okozta enyhe teleken nem vonulnak tovább délre, inkább megpróbálják itt átvészelni a téli hónapokat. Nagy létszámuk, tömeges jelenlétük miatt kell újra és újra elriasztani őket a térségi vizekről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!