Vízfogyasztási statisztika

2022.01.10. 14:00

Sok albérlő diák költözött haza

A koronavírus-járvány miatt elrendelt otthoni munkavégzés országosan növelte a háztartások ivóvízfogyasztását, míg a nem lakossági terület igénye csökkent. A szegedi szolgáltatónál például érzékelhető volt a diákok hiánya az egyetemi városban.

Kovács András

Forrás: Karnok Csaba

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a járvány miatt bevezetett intézkedések vízfogyasztásra gyakorolt hatását vizsgálta. A szervezet a kezdettől fogva kiemelten figyelte a szolgáltatók működését, a pandémia elleni védekezés érdekében 2020-ban bevezetett intézkedések a vízfogyasztásra és ezzel együtt a szolgáltatók árbevételére is hatással voltak. 

 

Az otthoni munkavégzés megjelenésével a számlázott mennyiségek a lakossági fogyasztók felé mozdultak a közületi terület felől. 

2020-ban a lakossági vízfogyasztás 4,5 százalékkal nőtt, 344-ről 360 millió köbméterre. Ezzel párhuzamosan a nem lakossági területnek számlázott víz 12 százalékkal csökkent 2019-hez képest, 118,5-ről 104,6 millió köbméterre. 

 

A szennyvíznél is megfigyelhető volt az ivóvíz esetében látható változás, a lakossági számlázott mennyiség 5,2 százalékkal nőtt, míg a nem lakossági 11,5 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A változó felhasználói szokások hatással voltak a szolgáltatók árbevételére is: a 2020-as adatok alapján csaknem egyszázalékos mérséklődés volt megfigyelhető. 

Szegeden csökkent a lakossági vízfogyasztás.  Illusztráció: Karnok Csaba

Forrás: Karnok Csaba

A járványhelyzet ellenére 2020-ban is folytatódott a határ­időn túli kintlévőségállomány javulása. Az ivóvíz ágazatban 10,5-ről 9,2 milliárdra, míg a szennyvíznél 11,3-ról 10,6 milliárdra csökkent a szolgáltatók kintlévősége. 

 

Magyarországon a víziközmű-rendszerek közül 284, azaz 10 százalék minősül olyannak, amely az év több mint felében magas terhelés mellett működik, vagyis kihasználtsága meghaladja névleges kapacitásának 80 százalékát. Megyénkre ez nem jellemző, a fővárosi agglomerációra és Győr környékére annál inkább. 

 

– A lakossági felhasználóknál 2020-ban mi is kisebb mértékű emelkedést vártunk 2019-hez képest, mert a járvány miatti kijárási korlátozás következtében a lakosság nagyobb része otthon dolgozott. Ennek ellenére a vízértékesítés, azaz fogyasztás ebben a körben 2,7, a közületeknél 4,4 százalékkal csökkent – írta megkeresésünkre Balaton Krisztina. A Szegedi Vízmű Zrt. Kommunikációs vezetője hozzátette, szennyvízelvezetés mennyisége is csökkenést mutatott: a lakosságnál 3,0, a közületi körben 11,1 százalékos volt a mínusz 2020-ban az előző évhez képest. 

 

A lakosságnál a tervezetthez viszonyított csökkenés jellemzően a társasházi övezetekben volt megfigyelhető, és ez az albérletben lakó diákok vírushelyzet miatti hazaköltözésével magyarázható. A közületi felhasználóknál pedig a pandémia következtében meghozott korlátozó intézkedések hatására bezárt intézmények fogyasztáskiesése okozta a csökkenést. – A határidőn túli kintlévőségállomány 2019-hez képest 2020-ban nem emelkedett – írták. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!