A sátorra várnak a szeri indulók

2022.01.04. 19:30

Visszaszámlálás: A Covid miatt márciusra halasztották a Budapest–Bamako rali rajtját

A Budapest–Bamako ralin induló pusztaszeri duó, Hamza Ernő és Berecz Richárd már csak a megrendelt sátorra vár, mert csak a megérkezése után tudják kialakítani a tetőcsomagtartót a Lada Niván. Nem kell sietniük, a január végi rajtot a koronavírus-járvány miatt március 18-ra halasztották, mert Marokkót teljesen lezárta a helyi kormány, sehogyan sem lehet beutazni az afrikai királyságba.

Imre Péter

Hamza Ernő és Berecz Richárd már jól áll a Budapest–Bamako rali előkészületeivel. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– A felkészüléssel jól állunk, a sátorra várunk, még nem érkezett meg, január 10-re kaptunk visszaigazolást, akkor vehetjük át Budapesten – mondta el érdeklődésünkre Hamza Ernő, hozzátéve: ez azért fontos, mert méretének ismeretében alakíthatják ki a Lada Niván a tetőcsomagtartót. 

 

A pusztaszeri csapat 

 

December elején beszámoltunk róla, pusztaszeri csapat is indul a következő, vagyis az idei Budapest–Bamako ralin, nem az éles versenyen, a túra kategóriában. A Hamza Ernő, Berecz Richárd kettős tanszereket, laptopokat, iskolában használható eszközöket visz magával, illetve szállíttat Afrikába, ezzel támogatva egy helyi iskolát. Kettejük közül Ernő a rutinosabb, kétszer már a legendás elődön, a Dakaron is részt vett. A nem kevés kalandvággyal, széles érdeklődéssel és csipetnyi műszaki vénával rendelkező két jó barát sokévnyi és több irányú túrázás után 2020-ban határozta el, nekivágnak a nagy kalandnak, a Budapest–Bamako futamnak, hű „igáslovukkal”, a Lada Nivával. 

 

Halasztás 

 

– A nagy mezőny, a sok jelentkező miatt eredetileg két rajtot terveztek a szervezők, az egyiket január végére, a másikat március közepére. A koronavírus-járvány miatt azonban Ma­­rokkót teljesen lezárták, se ki, se be, semmilyen közlekedési eszközzel nem lehet az országba utazni vagy onnan távozni. Felmerült a lehetősége annak, hogy megkerüljük az afrikai királyságot, amit elvetettek az óriási, szinte vállalhatatlan, fejenkénti 5000 eurós pluszkiadás miatt – fejtegette Hamza Ernő. 

 

Ez váratlan helyzet elé állította a szervezőket, de a ralit mindenképpen megtartják. Azt a megoldást választották, hogy a két rajtot összevonják – többen ugyanis lemondták a részvételt, mert előzetesen már januárra, februárra időzítették szabadságukat –, és március 18-án rendezik meg. 

– Az autó készültsége jó, mindent beállítottunk, elvégeztük a villamossági szereléseket Ri­csivel, és már a CB-rádió helyét is megtaláltuk, rövidesen beépítjük. A tetőcsomagtartóról és a sátorról már beszéltünk – kö­­zölte a tapasztalt autós. 

 

Mindenképpen indulnak 

 

– Mi mindenképpen indulunk a Budapest–Bamako ralin, ez a terv nem változott és nem változik. Bár a kialakult helyzet váratlanul érintett minket is, de a halasztás még jól is jön, mert a tetőcsomagtartó kialakítása – azonkívül a matricázás vár ránk – még legalább egy hetet vesz igénybe, és szinte rögtön utána indulhattunk volna a starthoz – tette hozzá Hamza Ernő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!