Főként fóliás zöldségtermesztőket károsított meg a múlt vasárnapi erős szél

2022.02.06. 07:00

Csak akkor kap kártérítést a gazda, ha van fotója a kárról

Főként fóliás zöldségtermesztőket károsított meg a múlt vasárnapi erős szél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével folyamatos az előzetes kárfelmérés. A kormány támogatást ígért.

T. Sz.

A fóliás zöldségtermesztők a múlt heti vihar legnagyobb károsultjai. Archív fotó: Török János

Fotó: Török János

A múlt vasárnapi tomboló szél rongálta fóliákat a gazdálkodók közül sokan pótolták már, a palánták miatt nem várhattak. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy csakis a káreseményről ké­­szült fényképekkel jogosultak az esetleges kompenzációra – hívta fel a figyelmet kérdésünkre Mavracic Beáta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei főfalugazdásza.

Mint azt hangsúlyozta: fontos, hogy az érintettek minél előbb jelezzék a vihar okozta veszteségüket, mert az Agrárminisztérium az előzetes felmérés alapján rendelkezik a támogatás mértékéről, illetve a jogosultsági körről. A falugazdászok közreműködésével a NAK méri fel az eszközkárokat, de segítenek a növénykultúrát ért veszteség időbeni bejelentésében is. A NAK Csongrád-Csanád megyei igazgatósága úgy tájékoztatta lapunkat: folyamatos a kárfelmérés, ám pontos adatokat még nem tudnak mondani. 

– A vasárnapi vihar óta el­telt néhány napban többen is megkerestek bennünket, hogy fóliasátras, illetve üvegházas gazdálkodóként kötnének szerződést. Ám a biztosítók vállalási kedve egyértelműen rossz, ha ez a terület kerül szóba. Ennek oka az úgynevezett kárhányados, a magas kockázati tényező – mondta lapunknak Kalcsevics László, a zömében mezőgazdasági biztosításokkal foglalkozó Agrikusz Agrár Alkusz Zrt. vezérigazgatója. Az extrém magas díjazásokról a szakember úgy nyilatkozott: a 2 évesnél idősebb fóliát már régebben sem lehetett biztosítani, a második évben annak teljes árát avultatta a biztosító káreseménykor. A biztosítási díj a kisebb termelőknek nagy terhet jelent. Nem tudják megoldani kétévente a fóliák cseréjét, mert a technikai rögzítések hibája jelentős kockázati tényező. Ráadásul, ha mégis vállal fóliát egy cég, alapos dokumentációt kérnek a felhasznált anyagokról, kár esetén pedig elvárják a magas önrészt. A szegedi cég vezetője szerint emiatt – a 2020 óta egyértelműen erősödő negatív klimatikus hatások ellenére – a termelők többnyire mégis abban bíznak, elkerüli őket a baj. 

– Mezőgazdasági kockázat­viseléssel országosan négy na­­gyobb cég foglalkozik jelenleg. De egyikük például nem kínál fóliafedezetet 2019 óta, a meglévő megállapodások nem bővíthetőek új vagyontárgyakkal, előbb-utóbb tehát alulbiztosítottak lesznek régi ügyfeleik – mondta még el a szegedi szakember. Kalcsevics László úgy véli, a többtényezős helyzetben a biztosítók ve­­szélyközösségi stratégiája könnyíthetne a gazdák helyzetén és teherviselési nehézségein például egy viharkárban. Ebben jelentős szerep jut most az agrárkamarának, mert nélkülük nem működhet a veszélyközösség létrehozása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!