Szegedi hírek

2022.02.11. 18:36

Egyedi módon nyújt betekintést a honfoglalás korába a múzeum új tárlata – Galéria

Hazánk legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be az a kiállítás, mely pénteken nyílt meg a Móra Ferenc Múzeumban. Az Elit alakulat 2.0 egy olyan temető leletanyagát teszi közkinccsé, ahova sok méltóságot és több vezért is eltemettek.

Timár Kriszta

Különleges kiállítással nyitott újra az év eleji szünet után a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Az Elit alakulat 2.0 című kiállítás főleg a Bodrogközben található Karos nevű falu melletti dombvonulaton talált leleteket mutatja be a nagyközönségnek. Az 1986 és 1990 között feltárt régészeti kincsek a Kárpát-medence eddig ismert leggazdagabb honfoglalás kori temetőiből kerültek elő. Az itt eltemetettek között sok volt az erősen felfegyverzett, pompás méltóságjelvényeket viselő férfiak száma és találtak három vezérsírt is – ezért kapta ezt a címet a tárlat.

 

Fogas Ottó múzeumigazgató a magyar Tutanhamonnak nevezte a kiállítást, melyet már évek óta próbálnak Szegedre hozni. 

– Örülünk, hogy sikerült megegyeznünk a miskolci Herman Ottó Múzeum vezetésével, köszönhetően annak, hogy az állandó kiállításból utaztatható vándorkiállítás lett, kiegészülve a Csíki Székely Múzeum tárgyaival – fogalmazott. A tárlat korábban járt már Csíkszeredán, Szegedre pedig Nyíregyházáról érkezett. Szolyák Péter, a miskolci kultúrpalota igazgatója elárulta: Szegeden érzi magát legkényelmesebben a kiállítás, az pont „ide való". 

– Szegedről is megy majd tovább, vagyis újrafoglalja a hont – mondta. A tárlattal kapcsolatosan elárulta: az a tapasztalásnak és a képzeletnek egyaránt teret enged. 

– Merjék újratapasztalni a honfoglalást, ennek köszönhetően majd teljesen új színben tűnik fel ez a korszak – beszélt a kiállítás első látogatóinak.

A megnyitón jelen volt Pusztai Tamás, a tárlat kurátora is, aki elárulta: 30 éve még egyetemi hallgatóként segédkezett a Móra múzeumban egy avar-kori kiállításnál. 

– Megtiszteltetés, hogy most visszatérhettem ide dolgozni – mondta. 

A kiállítás a leletek alapján körvonalazza a honfoglaló magyarok hitvilágát, harcászatát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. Így megtudjuk többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban vagy hogyan is jutottak rabszolgákhoz. A tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák a honfoglalók világát. Felállítottak egy jurtát is, ahol a különböző ruhamásolatokat akár fel lehet próbálni. A kiállítás május második feléig lesz látható Szegeden.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!