Szegedi hírek

2022.02.10. 16:31

Rendhagyó módon mutatja be a Honfoglalás korát a Móra Ferenc Múzeum – Galéria

Több mint egy hónapos téli szünet után újra kinyit a Móra Ferenc Múzeum. A kultúrpalota egy vadonatúj tárlata a honfoglalás korába repít bennünket vissza.

T. K.

Szeged – 2022.02.10. Elit Alakulat 2.0 című kiállítással nyit a Móra múzeum. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

December végén téli szünet miatt bezárt a Móra Ferenc Múzeum. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy ne zajlott volna az év első hónapjában lázas munka az intézményben. Lebontották az addigi időszaki kiállításokat, így például a Sisi-tárlatot is, amire több mint 40 ezren voltak kíváncsiak. Ezt követően pedig építkezni kezdtek, hogy új látnivalókat kínálhassanak a nyitás után.

Péntektől mindezt meg is lehet tekinteni. Egyből egy kiállításmegnyitóval indítják a kultúrpalota új évét: 15 órakor ünnepélyesen bemutatják az új időszaki tárlatukat, ami az Elit alakulat 2.0 – Honfoglalók, kalandozók címet kapta. A kiállítás a leletek alapján körvonalazza a honfoglaló magyarok hitvilágát, harcászatát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. Így megtudjuk többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyákat, mit hordtak a tarsolyukban vagy hogyan is jutottak rabszolgákhoz. A tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák a honfoglalók világát. Beléphetünk egy jurtába, ahol különböző ruhamásolatokat is felpróbálhatunk. A kiállításnak az is fontos célja, hogy bemutassa a régészet tudományterületét, a régészek és a velük együttműködő szakemberek munkáját. Az érdeklődők interaktív eszközökön keresztül kipróbálhatják a régészek munkáját, valamint antropológiai rejtélyek nyomába is eredhetnek.

Aki szombaton látogatna el a múzeumba, annak is kínálnak érdekes programot: 15 órától a kulisszák mögötti sétára invitálják az érdeklődőket. Akik előzetesen regisztrálnak a programra, bejárhatják a látogatók elől rejtett folyosókat, fedezhetik a múzeumot a látványtáraktól a padlásig Hódi Nóra idegenvezető kalauzolásával, ezt követően pedig természetesen megnézhetik a közgyűjtemény kiállításait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!