Vezető hírek

2022.02.14. 10:29

Elhunyt a vásárhelyi bokszlegenda

K. E.

Fotó: Frank Yvette

81 éves korában, február 14-én hajnalban elhunyt Szalkai László, Hódmezővásárhely legendás ökölvívója. Kilenc gyermekes családban nőtt fel.

 

 

A Kincses telepen, ahol éltek, már óvodás korában meg kellett védenie magát a helyi erős gyerekektől. Később a szomszéd fiú példájára kezdett bokszolni.

 

 

Sorra nyerte a versenyeket, 17 évesen diákolimpiai bajnok lett. 1957 és 1959 között volt csúcsformában. 

 

 

Tagja volt az ifjúsági válogatottnak, amellyel bejárta a fél világot. Fővárosi és nyugati országok ökölvívó klubjai is szívesen látták volna a versenyzőik körében, neki azonban olyan erős honvágya volt, hogy még Budapestről is inkább hazajött és Hódmezővásárhelyen öklözött tovább.

 

 

Az ökölvívástól nem szakadt el a versenyzés befejezése után sem. 1972-ben Szalkai László honosította meg újra az ökölvívást Hódmezővásárhelyen, több mint 40 éve megalapította a Hódmezővásárhelyi Boksz Klubot. A kezei közül számos remek versenyző is kikerült. Szíve legkedvesebb versenyzője azonban a lánya, Edina a többszörös magyar bajnok női ökölvívó volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!