Vezető hírek

2022.02.05. 11:13

Első helyezést ért el lapunk újságírójának, Arany T. Jánosnak fotója

Első helyezést ért el kollégánk, Arany T. János az Aktív Magyarország által 2021-ben meghirdetett Vándortábor fotópályázaton. A díjakat pénteken a budapesti Eiffel Műhelyházban adta át Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Vándortábor 2022 konferencián.

Munkatársunktól

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos adta át lapunk újságírójának, Arany T. Jánosnak a Vándortábor fotópályázaton az első helyezésért járó elismerést.  Fotók: Török János

Fotó: Török János

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 2022-ben hatodik alkalommal szervez vándortáborokat partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, valamint a Magyarországi Szerzetes­elöljárók Konferenciáinak Irodájával. 

 

Konferencia az Eiffel Műhelyházban 

 

A konferencián, amit pénteken a fővárosi Eiffel Műhelyházban rendeztek, az újdonságok bemutatása mellett a vándortáboros közösséghez kapcsolódó témákról is szó esett, többek között az új útvonalakról, méltatták és bemutatták a vers-, novella-, fotó- és rajzpályázatok díjazottjait. A résztvevőket először Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója köszön- tötte. 

 

Legnagyobb középületeink egyike 

 

– Örülök, hogy Révész Máriusz barátom ezt a mozgalmat ide tudta terelni, mert manapság ennyi embert összehozni egy térbe kifejezetten nagy attrakció. Néha a nézőterünkön, rendes előadáson sem ülnek ennyien az ismert okok miatt. Meg azért is örülök, mert önöknek ide muszáj eljutniuk. Sokan most először járnak itt, mert a hivatalos átadás óta csak néhány hét telt el, az ugyanis október 25-én, az opera világnapján volt – mondta a főigazgató, majd bemutatta az épületet, amely – mint mondta – Magyarország legnagyobb középületeinek egyike. 

 

Nagyon Büszke a vándortáborra 

 

– Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek ebben a nehéz időben – kezdte beszédét Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. – Kicsit féltünk, hogy szabad-e ezt a konferenciát megrendezni, de mivel mindenki be van oltva és a maszkot is viseljük, reméljük, hogy nem lesz gond. Sok nagyszerű dolgot indítottunk el, de a legbüszkébb mind közül a vándortáborokra vagyok – mondta, és összefoglalta a kormánybiztosság elmúlt időszakban végzett munkáját. 

 

– A kormány célkitűzése az volt, hogy tartozzunk a legélhetőbb országok közé. Mi, magyarok szeretünk panaszkodni, szoktuk mondani, hogy nehéz az élet, van, akinek tényleg nehezebb 10-20-30 kilóval a szükségesnél – utalt a mozgás fontosságára, majd hozzátette, Európában valószínűleg nálunk fejlődött a leggyorsabban az aktív turizmus – hangsúlyozta. 

 

Kedvezményes táborozási lehetőség 

 

A Vándortábor program a felsős és a középiskolás korosztály számára nyújt kedvezményes táborozási lehetőséget a nyári szünet ideje alatt. A szervezők biztosítják a hajókat, kerékpárokat és ehhez tartozó felszereléseket, kiépítették az útvonalakat, egyes útvonalakon gondoskodnak a napközbeni csomagszállításról egyik táborhelyről a másikra, és biztosítják a szálláshelyeket és a napi háromszori étkezést. Bánhidy Zoltán osztályfőnök, az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedagógusa évek óta szervez táborokat a programban. A rendezvény végén azt mondta, a konferencia az általános tájékoztatás mellett egyfajta ráhangolódás volt a táborokra, de új információk is elhangzottak, például, hogy egynapos, ingyenes osztálykirándulásokra os lehet jelentkezni, amit a Bedő biztosan megpróbál majd kihasználni. 

 

Okostelefon nélkül is megy 

Az első helyezést elért fotó az Okostelefon nélkül címet kapta és Kerek-kőn a Bedő erdészeti iskola diákjáról, Raisz Vencelről készült tavaly nyáron.  Fotó: Arany T. János

Lapunk újságírója, Arany T. János a Zemplén megyébe szervezett vándortáborba kísérte el tavaly nyáron az erdészeti szakiskolás diákokat. A zsűri által első díjjal jutalmazott, Okostelefon nélkül című felvétel a Regéchez közeli Kerek-kőn, a Zempléni-hegység egyik legszebb panorámájú kilátópontján, pihenő közben készült, ahol az egyik diák, a profi és rutinos túrázó, Raisz Vencel okostelefonos applikáció használata nélkül, hagyományos módon térkép és iránytű segítségével tájékozódott. 

A legfontosabb szempont az volt, hogy a kép bemutassa a tábori hangulatot, minél beszédesebben szóljon az ott szerzett élményekről.Zsila Sándor természetfotós

Zsila Sándor: Kiemelkedő alkotások

A fotó kategória zsűrielnöke, a kiváló természetfotós Zsila Sándor nem volt jelen a rendezvényen, ezért Dörnyei Kristóf, a rendezvény házigazdája tolmácsolta szavait. Zsila azt mondta, nem volt könnyű dolga, amikor az idei pályázatra érkezett művek közül kellett kiválasztani a legjobbakat. A legfontosabb szempont az volt a számára, hogy a kép minél jobban bemutassa a tábori hangulatot, minél beszédesebben szóljon az ott szerzett élményekről. A fotózás azonban nem egy olyan műfaj aminek eredményeit vonalzóval, centiméterre pontosan mérni lehetne, szükségszerűen szubjektív megítélés alá esik. Ennek szellemében választotta ki legötletesebb, legkreatívabb fotókat, amelyek sokszor technikai szempontból is kiemelkedő alkotások lettek. 

 

Az államilag támogatott, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság által szervezett Vándortábor 2022 konferencián az idei túraútvonalakat mutatták be a túraszervező pedagógusoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!