Vezető hírek

2022.02.17. 12:13

Ivartalanítással segítenek az állatvédők

T. K.

T.K.

Az állatvédő szervezetek tavaszi akciójának köszönhetően most olcsóbban lehet ivartalaníttatni a házi kedvenceket. Archív fotó: Karnok Csaba

Két szegedi állatvédő szervezet összesen 600 kutya és macska ivartalanításához nyújt támogatást. Az a céljuk, hogy kevesebb legyen a nem kívánt szaporulat, ezáltal a kóbor állat. 

 

Az állatvédők egyik legnagyobb feladata a felesleges szaporulat megakadályozása, hiszen így lehetne elérni, hogy kevesebb legyen a kóbor kutya és macska. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy még mindig kevesebb a felelős gazda, mint ami ahhoz kellene, hogy csökkenjen a gazdátlan állatok száma. 

 

 

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője úgy fogalmazott, legfőképpen a falvakban és a városok külső területein jellemző, hogy a ház körül élő kedvencek szabadon szaporodhatnak, hiába buzdítanak mindenkit az ivartalanításra. Hozzátette: a mostanihoz hasonló akciók mindig sikeresek, általában betelnek a pályázati helyek, ráadásul amellett, hogy szemléletet formálnak, ezeknek köszönhetően több ezer nem kívánt utód nem is születik meg. 

 

Idén tavasszal mindkét szervezet ivartalanítási programot hirdetett, amelyben összesen 600 állat orvosi költségeit támogatják.

 

 Az Orpheusnál február 20-ig, a Tappancsnál március 13-ig vagy a keret kimerüléséig jelentkezhetnek azok az alacsony jövedelemmel rendelkezők, akik állataikat udvaron tartják. 

 

 

Az Orpheusnál a műtét költségeinek benyújtását követően születik döntés arról, hogy mekkora részét támogatja az alapítvány, amely egyébként a beavatkozás árának legalább a fele, és náluk hím és nőstény kedvencek ivartalanítására is lehet pénzt kérni. 

 

A Tappancsnál csak nőstény állatok műtétjére adnak támogatást, és egységes hozzájárulást kérnek a gazdáktól: kutya esetében 9000, macska esetében 8000 forintot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!