Szegedi hírek

2022.02.24. 15:36

Új esetkocsi segíti a betegellátást a szegedi klinikákon

Jelentősen megugrott a belső betegszállítási feladatok száma a Szegedi Tudományegyetemen a koronavírus miatt, ezért új mentőautóra volt szükségük. Most az államtól egy olyan esetkocsit kaptak, amely a legsúlyosabb betegek szállítására, ellátásra is alkalmas.

Munkatársunktól

Jelentősen megnőttek a betegszállító szolgálatra nehezedő terhek, ezért is volt szükség az új esetkocsira. Fotó: Kuklis István

Új, nettó 45 millió forint értékű esetkocsit kapott a Szegedi Tudományegyetem, ezzel pedig még gördülékenyebbé vált a betegek ellátása és szállítása. A jármű, amelyet csütörtökön adtak át, az egyetem klinikai épületei között végzi majd a betegek szállítását.

 

Az átadón Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta, 2017-ben döntöttek úgy, hogy saját kézbe veszik a belső betegszállítást, hiszen a külső szolgáltató nagyon drága volt, valamint a munkavégzése állandó vitát generált. Így 4 használt mentőautót vásároltak akkor, melyekkel sokkal jobb minőségben, gyorsabban és olcsóbban tudták ellátni a feladatokat ugyanakkor folyamatosan azon dolgoztak, hogy vadonatúj esetkocsival bővüljön a flottájuk – tette hozzá.

Forrás: Karnok Csaba

A kancellár kiemelte, a koronavírus miatt megemelkedett a belső betegszállítási feladatok száma is, ezért az operatív törzstől kérvényeztek 2 mentőautót, de ez a kérésük nem talált meghallgatásra, végül Bartók Csaba választókerületi elnöknek sikerült kilobbiznia egy esetkocsit, ami a legsúlyosabb betegek szállítására is alkalmas.

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke arról beszélt, hogy az új jármű képes minden olyan feladat ellátásra, amelyre képes az Országos Mentőszolgálat esetkocsija is, annak standardjai szerint működik a SZTE kocsija, valamint a személyzet is ennek megfelelően képes mindennemű ellátás biztosítására.

Hangsúlyozta, a jármű szimbolizálja a központ szerepét és működését is, hiszen nagyon magas színvonalon, nagy betegbiztonságot nyújtó ellátó egységről van szó, és maga az új esetkocsi is ilyen. Jelezte, a betegek diagnosztikára és ellátóhelyre történő szállítására használják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!