Vezető hírek

2022.03.05. 09:20

Nyár elején kezdődhet a gyermek SBO építése

Több mint 4 milliárd forintból építheti meg a Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi és Traumatológiai szárnyát a Szegedi Tudományegyetem. Most a kivitelezőt keresik egy közbeszerzési eljárás során. Az SZTE kancellárja beszélt lapunknak a beruházásról.

Kiss Anna

Fotó: Picasa

Kiírták a közbeszerzési eljárást a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi és Traumatológiai szárnyának kivitelezésére, a tervek szerint nyár elején kezdődik az építkezés. Lapunknak Fendler Judit, az SZTE kancellárja elmondta, a nyertes kivitelezőnek 18 hónap áll majd a rendelkezésére, hogy elvégezze a munkát. 

 

Kiemelte, az építőipari árak emelkedése miatt az eredetileg tervezettnél több forrásra van szükségük az építkezéshez, ezért kellett az uniós támogatásból megvalósuló beruházás közbeszerzését újra kiírni. A tervező által becsült érték alapján több mint 4 milliárd forintból valósulnak meg az elképzeléseik. 

Több mint 3000 négyzetméteren végeznek átalakítást, felújítást, az építkezés legköltségesebb része a beépített eszközigény biztosítása. Fendler hangsúlyozta, az új szárnyban a fekvőbeteg rész mellett három új, teljes felszereltségű műtőt hoznak létre, továbbá egy 16 ágyas intenzív terápiás részleget is kialakítanak a 18 év alattiaknak, ezáltal tehermentesíteni tudják a központi intenzív ellátórészleget. 

 

Fendler Judit kifejtette, hogy az egyetem a régió legnagyobb gyermekellátó intézménye, nemcsak regionális vonzáskörzetük, hanem regionális felelősségük is van, ezért nagyon fontos, hogy a mostani beruházás mielőbb elkészüljön. Meg­jegyezte, az országban több he­­lyen is megvalósul vagy már megvalósult hasonló fejlesztés a kormány által támogatott uniós program által. 

 

Az SZTE által kialakított Dél-alföldi Demográfiai Program keretében többek között célként tűzték ki a régió egészségügyi ellátásának fejlesztését, amelyben nagy hangsúlyt helyeznek a gyermekek gyógyítására. A kancellár leszögezte, az egyetem a megtermékenyítéstől kezdve a koraszülöttek ellátásán át az újszülöttek és a kisgyermekek gyógyításáig központi szerepet tölt be a régióban, és az új beruházás reményei szerint lehetőséget ad arra, hogy ezt a tevékenységüket még eredményesebben, a régió lakosságának megelégedésére végezhessék. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!