Hírek Odesszából

2022.03.11. 07:00

Ostromra készül Szeged ukrán testvérvárosa

Légiriadók árnyékában készül az ostromra Szeged ukrán testvérvárosa, Odessza. A településen működnek az egészségügyi intézmények, a gyógyszerkészleteket feltöltik, az önkormányzat felhívására pedig több mint ezren jelentkeztek véradónak. Csütörtökön 36 villamos és 35 trolibusz járta a település utcáit – írták a városi tanács, azaz a helyi önkormányzat hivatalos weboldalán.

Jeszenszky Zoltán

Forrás: Photo by Alexey Savchenko on Unsplash

A Fekete-tenger-parti kikötővároshoz is közeledik az orosz–ukrán háború. Egyelőre csak légitámadások érték a települést, még a nőnapon is óvóhelyre kellett menekülniük az embereknek, akik elszántnak tűnnek, legalábbis ez derül ki a megye és a helyi önkormányzat hivatalos internetes oldalaiból. Különösen a város polgármestere, Hennagyij Truhanov igen aktív, a közösségi médiában naponta videókban számol be az eseményekről. 

 

Készülnek a harcra

 

 

Odessza lakói több tízezer homokzsákot töltöttek meg, valamint több mint 470 tankcsapdát telepítettek, további ellenőrzőpontokat állítottak fel a város körül – olvasható az önkormányzati oldalon. Homokzsákokból épített barikád védi a híres odesszai operaházat, amit ugyanaz a bécsi Fellner és Helmer cég tervezett, mint a szegedi színházat, és szintén homok­zsákok védik Odessza jelképét, Richelieu herceg szobrát. 

 

Az egyik középiskolában katonai álcahálót készítenek a hadseregnek és a területvédelmi önkénteseknek. A védelemhez a városi tanács anyagiakkal is hozzájárult: hétfőn jelentették be, hogy 100 millió hrivnyát, mai árfolyamon 1 milliárd 186 millió forintot különítettek el egyenruhák, katonai felszerelések vásárlására, valamint a katonák, a területvédelmi egységek, önkéntesek élelmezésére. 

Önkéntesek álcahálót készítenek a délnyugat-ukrajnai Odessza kikötõvárosban 2022. március 5-én. Fotó: MTI/EPA/Maria SenovillaForrás: Maria Senovilla

 

 

Az MTI pedig arról számolt be az ukrán haditengerészet Facebook-oldalára hivatkozva, hogy a dél-ukrajnai Odessza megye védelme közben a Fekete-tengeren rálőttek egy orosz hadihajóra, amely visszavonult. 

 

700 gyermek 

 

 

A hétvégén még arra is jutott idő és energia, hogy város­szerte óriásplakátokon tiltakozzanak a háború ellen. Szombaton mintegy 200 menekült érkezett az Odesszától nagyjából 110 kilométerre keletre fekvő Mikolajivból, ahol heves harcok dúlnak. Őket átmenetileg a vasúti pályaudvaron helyezték el, többségük továbbutazik nyugatra. Ahogy azok a gyerekek is, akiket a város és a megye bentlakásos iskoláiból, valamint szociális intézményeiből evakuáltak. Marseille, Odessza francia testvérvárosa három mentő- és egy tűzoltóautót, valamint adományokat küldött a településre, és ugyancsak érkeztek adományok Németországból is. 

 

A többnemzetiségű város 

 

 

Odessza a nagyjából egymilliós lakosságával Ukrajna negyedik legnagyobb városa, egyben Odessza megye központja. A legutóbbi 2001-es ukrán népszámlálás adatai szerint a városlakók 61 százaléka ukrán nemzetiségű, 29 százaléka orosz, de például bolgárok, zsidók, moldovai­ak, fehéroroszok, lengyelek, grúzok és tatárok is élnek ott. Ennél frissebb hivatalos adatok nincsenek, mivel a 2020-as ukrán népszámlálást a pandémia miatt előbb 2021-re, majd 2022-re halasztották. Most lehet, a háború miatt marad el. 

 

Az Ukrán Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a régióban idén januárban csaknem 2 millió 350 ezer ember élt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!