Vezető hírek

2022.03.14. 07:00

Sok embert ellenőriztek tavaly a járvány miatt

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is volt dolguk a megyei rendőröknek, akik egyebek mellett a karanténkötelezettség betartását ellenőrizték. Ki is szabtak több mint 105 millió forint bírságot ezek miatt – derül ki Polyák Zsolt megyei rendőrfőkapitány tavalyi évről szóló beszámolójából.

Suki Zoltán

A karanténnal is volt dolguk a megyei rendőröknek. Illusztráció: Zantleitner Ingrid/MW

Ahogy minden évben, idén is beszámolt a rendőrség ta­valy végzett munkájáról a megyei rendőrfőkapitány a Csongrád-­Csanád Megyei Köz­­gyűlés előtt. Polyák Zsolt elmondta, hogy amíg tilos volt Magyarország­­ra utazni, addig összesen 2053-an kértek méltányossági kérelmet, vagyis felmentést az utazási tilalom alól. Ezt 1153 ember meg is kapta, de 153-at elutasítottak. Kiderült, hogy 741 embernek nem is kellett volna ezt kérnie, a maradék hat ember kérelmét pedig más hatóság bírálta el. 
 

 

Tavaly a megyei rendőrök összesen 42 ezer 739-szer el­­len­őrizték a karanténkötelezettség betartását, és 8536-szor ellenőriztek üzleteket is, ötöt közülük be is zárattak, mert nem tartották be az akkor érvényes szabályokat. A főkapitány beszélt arról is, hogy a szabályok megszegése miatt 2489-szer szabtak ki szabálysértési bírságot, amelyből 105 millió 840 ezer forint folyt be. 

 

Közigazgatási bírságból csak 168 volt tavaly, majdnem 10 millió forint értékben. 
 

 

Polyák Zsolt arról is beszámolt, hogy a megye minden te­lepülését el tudják látni körzeti megbízottakkal. Összesen 156 ilyen státusz van a megyében, amiből 155 be is van töltve. Összesen jelenleg 27 körzeti megbízotti körzet van a megyében, és ezekben esetenként a polgárőrök is segítik a rend­őrök munkáját. 
 

 

Elhangzott az is, hogy ta­valy öt iskolaőr dolgozott a megyében. Egyikük tartalékos, de a másik négy ember az adott város rendőrkapitányságának dolgozója. Érdekesség, hogy tavaly négyszer kellett intézkedniük, és mind a négyszer ugyanannak az őrnek. Háromszor fel kellett szólítani a rendetlenkedő tanulókat, egy­­szer pedig egy rosszul lett diáknak kellett segíteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!