Alzheimer-kórt a visszafordíthatatlanság előtt mutatnák ki

2022.03.29. 16:38

Szegedi kutatók felfedezése segíthet korunk egyik népbetegségének megelőzésében

Korai stádiumban jelzi az agy leépülését az az Alzheimer-kór elleni diagnosztikai eljárás alapjait jelentő biomarker, amelyet három szegedi szakember fedezett fel. Hudák Anett, Letoha Tamás és Letoha Annamária célja, hogy az általuk kifejlesztett módszerrel még akkor észleljék az orvosok a betegség kialakulását, mielőtt megkezdődne a visszafordíthatatlan memóriavesztés.

Kiss Anna

A szakemberek célja a meglévő klinikai diagnosztikai eljárások segítése egy egyszerű, vérből kimutatható teszttel. ARCHÍV FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Olyan új diagnosztikai eljárást fejlesztett ki Hudák Anett és Letoha Tamás, a Pharmacoidea két kutatója Letoha Annamáriával, a Szegedi Tudományegyetem belgyógyászával közösen, amely pontosan megmutatja a központi idegrendszerben zajló, az Alzheimer-kórra jellemző korai folyamatokat. 

 

A jelenlegi fejlesztések előzményeként 2016-ban amerikai kutatók kimutatták, hogy a syndecan-3 nevű sejtfelszíni cukrozott fehérje mennyisége az Alzheimer-kóros egyének agyában megemelkedik. A vizsgálataink során azonban kiderült, hogy az elősegíti az Alzheimer-kórra jellemző molekuláris elváltozások kialakulását is. Ugyanezen molekula mennyisége az Alzheimer-kór előrehaladtával a vérben keringő fehérvérsejteken is megnő, és annak mennyisége jól jelzi az agyban lezajló, az Alzheimer-kórra jellemző korai molekuláris elváltozásokat – számolt be lapunknak kutatásuk eredményeiről Letoha Tamás. 

 

Megjegyezte, az Alzheimer-kór korunk népbetegsége, amely az idegrendszer leépülésével visszafordíthatatlan memóriavesztést okoz. Tekintettel arra, hogy az Alzheimer-kór diagnosztikája még mindig a memóriavesztésen alapul, így az orvos általában már az idegrendszer leépülésének szakaszában tudja csak diagnosztizálni a betegséget. 

 

Mivel az idegsejtek pusztulása visszafordíthatatlan, így az Alzheimer-kór jelenleg gyógyíthatatlan betegségnek számít világszerte. Ezért is van nagy szükség az Alzheimer-kór idegrendszert érintő folyamatait minél koraibb szakaszban és minél egyszerűbben jelző diagnosztikai eljárások kidolgozására – hangsúlyozta. 

 

Világszerte számos ilyen eljárást fejlesztenek ki a kutatók az Alzheimer-kór minél pontosabb korai diagnosztizálására. A Pharmacoidea csapata most a Szegedi Tudományegyetem klinikusaival vizsgálja az Alzheimer-kórra jellemző korai molekuláris elváltozásokat vérből jelző eljárás megbízhatóságát a klinikai diagnózisban. Céljuk az Alzheimer-kórra már alkalmazott, meglévő klinikai diagnosztikai eljárások segítése egy egyszerű, vérből kimutatható teszttel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!