Szegedi hírek

2022.03.12. 12:01

Szemétre néznek a szálló vendégei

Elhanyagolt előkertet nézegethetnek a Forrás vendégei, kaptuk a panaszt: a szállóval szemben szaporodik a szemét. A telektulajdonos feladata lenne rendbe tenni az utcafrontot, de ha nem teszi, akkor is van megoldás.

Farkas Judit

Fotó: DM

Az újszegedi Forrás szállóból érkezett a jelzés: a szállóval szemben elhanyagolt az utca­front, szaporodik a szemét. Fotókat is kaptunk: „Szép látvány a hozzánk látogató vendégeknek!” – állt az e-mailben. 

 

Az előkerten jól látszik, hogy nem mostanában kertészkedtek benne, az arra járók meg eldobják ott a szemetüket, ahogy ez más elhanyagolt szakaszokon is történni szokott városszerte: jut belőle a fal tövébe is. A járdán az avar halmozódik, egyre keskenyebb a csík, amin esős időben is csúszásmentesen lehet haladni. 
 

Az elhanyagolt előkertbe dobálják a járókelők a szemetet. Fotó: DM

Korábban is foglalkozott már lapunk elhanyagolt, te­­leszemetelt előkertekre vo­natkozó olvasói panaszokkal, tavaly szeptemberben a Londoni körútról ajánlottak figyelmünkbe egy kirívó esetet. A szomszéd ház szemetét terítették szét az épület előtt, napokig ott hevert. Akkor Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője utalt cikkünkben a hatályos jogszabályra, miszerint a magán- és társasházak előtti, úttestig húzódó terület tisztán tartása a házak tulajdonosainak, lakóközösségeinek feladata. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, az bírságot vonhat maga után. 

 

Nem önkormányzati kezelésben áll tehát a magánház előtti előkert, azt a telektulajdonosnak kellene rendben tartania. A szabályozás ugyanis, mint most megtudtuk, azóta sem változott. 
 

 

A Londoni körúti szemét kap­­csán merült fel szeptemberben: nem tisztázott, melyik hatóságnak kell eljárnia, amikor olyan területen raknak le illegális hulladékot, amely nem önkormányzati kezelésben áll. A környezetgazdálkodás ak­­kor, megírtuk, állásfoglalást kért a hatóságoktól a problé­­ma kapcsán. Ennek nyomán ki­­derült: nem eszköztelenek a panaszosok. Amennyiben a tulajdonos továbbra sem hajlandó teljesíteni a kötelességét, és tovább szaporodik a szemét, a kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályánál tehetnek bejelentést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!