A spárga a zászlóshajó a Tanács családnál

2022.03.29. 20:15

Zöldségfeldolgozó kisüzemre nyertek támogatást Öttömösön

Mezőgazdasági kisüzem, zöldségfeldolgozó létrehozására nyertek ötmillió forint támogatást az öttömösi Tanács Attiláék. A családi vállalkozásban hamarosan elkezdődhet a munka.

Arany T. János

Tanács Attila és felesége, Erika a mezőgazdasági kisüzemben spárgát és más zöldségeket dolgoznak majd föl. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Olyan tizenhárom-tizennégy évvel ezelőtt, amikor Attilával összejöttünk, akkor ismerkedtem meg a spárgával. A mamáék már csinálták a spárga­fesztivált, mondták, hogy miért nem főzök én is valamit. Akkor jöttem rá, hogy nem egyszerű munka a spárga megpucolása. De nagyon megtetszett, és elkezdtem vele foglalkozni, két éve kistermelőként készítem a savanyúságot, savanyított spárgát, spárgalekvárt, most úgy gondoltam, lépünk egyet tovább, és egy zölségfeldolgozó kisüzembe vágtunk bele – magyarázta az öttömösi Tanácsné Vásárhelyi Erika. 
 

 

Tanácsék ötmillió forintos támogatást nyertek az Agrárminisztériumtól a mezőgazdasági kisüzemre, amelyet otthonuk mellett húztak fel. Mint mondták, a zászlóshajó természetesen a spárga lesz, de szeretnék egész évben kihasználni az üzemet: burgonya, hagymafélék, gyökér- és répafélék és egyéb zöldségek mosva-tisztítva, alakzatra vágva, konyhakész állapotban. 
 

 

Elsősorban a saját termékeket dolgozzák majd fel, de ha a piac engedi és igény lesz rá, helyi termelőket is bevonnak majd a gyártásba. Első körben két alkalmazottjuk lesz majd, de igény esetén ez is bővülhet. Kezdetben úgy tervezik, naponta négy-öt mázsa spárgát dolgoznak majd föl. 
Sokakat az tart vissza a spárgától, hogy nem tudnak bánni, nem akarnak vesződni vele, nem tudják, hogy kell megpucolni. Mi ebben segítünk – tette hozzá. 
Itt lesz az előválogató, előmosó, beljebb a pucoló, daraboló és a vákuumozó. Aztán már csak hűteni kell és szállítani – mutatta Erika. Miközben megnézzük a két helyiségből álló üzemet, Erika és Attila elmondták, hogy az ötmillió forintos állami támogatás mellé – ami hatalmas segítséget jelentett a számukra – még legalább ugyanennyit kell hozzátenniük, mire elkészül az üzem. Azt mondták, fokozatosan igazodnak a vevői igényekhez, bővítve a termékkínálatot. Jelenleg keresik a piacot, elsősorban nagyobb vállalkozásokkal (éttermek, szállodák, salátabárok, boltok) szeretnének együttműködni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!