Vezető hírek

2022.04.24. 16:30

A tavaszt ünnepelték Bogárzón – Fotók

Szent György napja a néphagyomány szerint a jószágok kihajtásának napja, egyúttal a tavasz köszöntése. Vasárnap a Makóhoz tartozó külterületi központ, Bogárzó kis templománál ennek tiszteletére tartottak egész napos ünnepet görögkatolikus szentmisével, búzaszenteléssel, néptáncbemutatóval, előadásokkal és kirakodóvásárral.

Szabó Imre

A bogárzói ünnepségre sokan népviseletben érkeztek. Fotó: Szabó Imre

Az állatokkal foglalkozó emberek számára mindig nagyon fontos volt a kihajtás, hiszen az istállóban, akolban tartott jószágokat ilyenkor ki lehet terelni a mezőre friss füvet legelni. Ez egyúttal a tavasz ünnepe is – mondta Dani János juhász, az esemény egyik résztvevője, aki előadást is tartott a szép számú érdeklődőnek mesterségéről.

 

Ilyenkor már virágzanak a fák, jönnek a fecskék, a mező virul. A jószág érzi a friss fű illatát, menni akar kifele. Sok, legalább egy hetes esőt kívánunk, gazdag, zöld mezőben reménykedünk – tette hozzá.

 

Családi gazdaság

 

Lapunkban már bemutattuk őt, mint egy generációk óta állattartással foglalkozó család sarját; jelenleg 85 hektáron legeltet mintegy 140 különféle fajtájú juhot, tejtermékei, túrói, sajtjai pedig országos hírűek – ezeket a felesége és a lánya készíti, főként a környező piacokon árulják. Gazdaságuk teljes egészében családi jellegű, külső segítségük nincs. Mint elmondta, a makói tanyavilág és a pásztorélet fénykora a két világháború közé esett. Annak idején a gyapjú árából meg tudták venni a téli takarmányt, ma már viszont ennek nincs értéke, támogatás nélkül nem tudnák fenntartani az állományt – mondott egy jellemző különbséget.

 

Kézműves finomságok

 

Makó-Bogárzóban a kihajtás napját vasárnap egyházi szertartással, a búzaszenteléssel kötötték össze, amihez a népviseletek ünnepe is társult. A szépen felújított apró templomban Biró István makói görögkatolikus parókus celebrálta a liturgiát, majd a makói Forgatós Táncegyüttes tagjai különböző táncokkal, illetve viselet-bemutatóval szórakoztatták a jelenlévőket a mellette felállított színpadon. Az eseményre nem csupán helyi, hanem távolabbról érkező pásztorok, juhászok is eljöttek, akik versekkel, énekekkel adtak ízelítőt ősi mesterségük szépségéből. A templom körül pedig helyi és környékbeli kézművesek kínálták portékáikat az ékszerektől a mézen át a különböző sajtféleségekig.

 

Színpompás viseletek

 

A népviselet napjára tekintettel a Kárpát-medence nagyon sok viseletét mutatjuk most be -  mondta Doktor László, a makói Forgatós táncegyüttes vezetője. A műsorban főként azok a fiatalok léptek föl, akik a közelmúltban országos versenyeken szerepeltek sikerrel. Olyan tájegységek ruháiban pompáztak, mint a Rábaköz, a Gyimes, Kalotaszeg, vagy a Dél-alföld. Ő és felesége például gyimesi öltözéket viseltek.

Ezek a pompás ruhák sajnos eltűnőben vannak – mondta  Doktor-Bagaméri Andrea.

Pedig ha másként nem, legalább egy-egy kiegészítő, ékszer erejéig ma is érdemes lenne ezeket megmutatni a hétköznapi életben, az utcai viseleteken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!