Aranydaru szobrot kapott kollégánk

2022.04.05. 20:36

A Varázslatos Magyarország pályázatán díjazták Török János fotóriportert

A Varázslatos Magyarország fotópályázaton lapunk munkatársa, a többszörös Magyar Sajtófotó díjas fotóriporter, természetfotós Török János vehette át a Magyar Természetfotó nagydíj harmadik helyezettjének járó Aranydaru szobrot a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Arany T. János

Az ország legtöbb természetfotósát megmozgató Varázslatos Magyarország (VM) 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy a fotózáson keresztül arra biztassa az embereket, hogy menjenek ki a természetbe, és örökítsék meg az ország nemzeti parkjainak szépségeit, kapják lencsevégre az ott élő növény- és állatfajokat. A VM fotópályázatára egész éven át, változatos témákban lehet nevezni a tájképektől az állatok viselkedését bemutató képeken át az absztrakt ábrázolásig. A munkákat havonta szakmai zsűri értékeli, és a legszebb alkotásokat a VM évente egy fotóalbumban és fotónyomatok formájában kiállításon tárja a közönség elé. 

 

Kiemelkedő alkotók 

 

Az idén 13 éves, ezreket megmozgató természetfotó-pályázat év elején bejelentette, hogy a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrár­minisztérium ajánlásával megalapítja az ország természetfotós társadalma legkiemelkedőbb alkotóinak járó elismerését, a Magyar Természetfotó nagydíjat. A VM legutóbbi, 2021-es pályázati évadának első három helyezettje már át is vehette a legeredményesebb fotósoknak járó Aranydaru szobrot. A díj annak elismerése, hogy az alkotók egyévnyi kemény munkával és tehetségük folytonos bizonyításával kiérdemelték a pályázat legjobbjainak járó helyet. 

Fotó: Karnevál FILM/Varázslatos Magyarország

Más szempontok 

 

Áprilistól decemberig kellett pályázni, havonta hat képet lehetett beadni. A tekintélyes szakmai zsűri ezeket pontozta. Ez olyan, mint a Forma–1, a végén az összpontszám alapján díjaznak. Ami számomra a legnehezebb volt, hogy havi szinten figyelni kellett a zsűri reakcióját a képekre. Érdekes, hogy olyan kép, amelyet én jónak tartottam, és másutt díjazták, most nem aratott sikert, mert más szempontok alapján pontozott a zsűri – magyarázta kollégánk.

Az eseményről megjelent könyv címlapjára Török János fotója került, amely egy szúnyogfelhőben lévő kuvikról készült. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Tavaly pályázott először 

 

Április 1-jén, pénteken a fővárosi Uránia Nemzeti Film­színházban megrendezett telt házas díjátadó ünnepség a 2021-es pályázat legszebb fotóiból készült kiállítás nyitórendezvénye is volt. A magyar természetfotó nagydíjának első helyezettje, azaz a Magyar Természetfotó nagydíjas Potyó Imre lett, a második Szabó Irma. A harmadik helyezést lapunk fotóriportere, Török János kapta, aki tavaly pályázott először, de sorra helyezéseket ért el a havi pályázatokon. Mindannyian egy-egy patinázott, Dienes Szilárd szobrászművész által tervezett és készített Aranydaru szobor tulajdonosai lettek. 

 

Társadalomábrázolás és természet: Török János 1980-ban született Szegeden. 2010 óta fotózik, megalapította a Lucien Hervé Kamera Klubot fotóművész társával, ennek titkára volt 2015-ig. Tagja a MAOE fotóművészeti szakának. 2016 óta a Délmagyarország fotóriportere. Képi kommunikációt tanít a Szegedi Tudományegyetemen és Budapesten. Sándorfalván megalapította a Fotóhét elnevezésű szakmai fórumot, amely kiállításokkal, előadásokkal várja a fotózás iránt érdeklődőket. A természetfotózást a kompozíciók gyakorlása miatt kezdte, azóta hobbiként fotóz madarakat a természetben és az otthonához közel kialakított Röpföldön. Fotóriporterként a társadalomábrázolás, társadalmi problémák fogják meg, ami gyakran észrevehető természetfotóin is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!