Ismét a legjobbak között a tájfutó fiatalok

2022.04.01. 19:30

Az elmúlt 25 év legjobb eredményét hozták

Az elmúlt negyed évszázad példa nélküli eredményét érte el három vásárhelyi fiatal az országos tájfutóbajnokságon. Búz Levente, Tankó Gyula és Vass László kategóriájuk ezüst­érmét szerezték meg.

T. Sz.

A vásárhelyi fiúcsapat. Fotó: Hód-Mentor SE

Vásárhelyi utánpótláskorú ver­­senyző utoljára az 1990-es években állhatott tájfutó országos bajnokság dobogójára. A Hód-Mentor SE sportolói az egyesület eddigi legnagyobb eredményét érték el a közelmúltban Gödöllőn megrendezett országos tájfutó csapatbajnokságon. 

 

A 13-14 éves fiúk legnépesebb, 20 csapatot számláló kategóriájában a Búz Levente, Tankó Gyula és Vass László alkotta csapat ezüst­érmet szerzett. A fiúk egyenletes teljesítménnyel, három jó futással értek fel a dobogó második fokára, a Tabáni Spartacus SKE mögé. Az országos csapatbajnokságon minden versenyző egyszerre rajtolt, de eltérő pályákat teljesítettek. A csapat eredményét a három fu­­tó idejének összege adja. 
 

 

Petrócki Ádám, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a futótempó és a tájékozódás összhangján múlhat a tájfutó sikere. Optimális ütemben haladva ugyanis elegendő idő jut az információk feldolgozására, és elkerülhetőek a hibák. Tempósabb futásnál nagyobb a tévedés lehetősége. Edzettebb fizikummal főleg induláskor kell ügyelni, tömegrajtnál könnyen elviszi az embert a lendület. Az első hiba pedig további tévedésekhez vezethet. A pálya elején ezért óvatosan érdemes kezdeni, és tudatosan végigvinni a kijelölt szakaszt. A vásárhelyi sportszervezet vezetője szerint a 9-10 éves kor az ideális belépő ebbe a sportágba, onnantól a térkép megfelelő értelmezése már könnyebb feladat. 
 

 

A felkészülés folytatódik, a következő cél a május 21–22-én, hazai terepen rendezendő Vásárhelyi Sprint Tájfutó Hétvége, illetve a június közepén, szintén kedvező kiskunsági terepen zajló középtávú és váltó országos bajnokság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!