Vezető hírek

2022.04.08. 19:30

Csúszásban a régészeti park

A tervezettnél néhány hónappal később készül el a bordányi szarmata ősfalu és a mellette lévő látogatóközpont a falu határában. Jelenleg a parkolón és a járdán dolgoznak.

Arany T. János

Most a parkolón és a járdán dolgoznak. Fotó: Török János

Legutóbb január közepén azt írtuk, hogy hó és jég ropogott a talpunk alatt, fülünk mellett süvített a jeges szél reggel Bordány szélén. Bár hó nem ropogott a talpunk alatt tegnap délelőtt, az időjárás barátságtalan volt, hűvös szél fújt és szemerkélt az eső, de a munka nem állt meg. 
 

Az elkerülhetetlen határidő-hosszabbítás 
 

Március vége lett volna az építkezés befejezésének határideje, amelyet most június 30-áig meghosszabbítottunk. A hátsó Ősfalu rész kivitelezésének még nem kezdtek neki, jelenleg a parkolók és a járda kialakítása zajlik és befejezik a kilátót. Utána, a beruházás lezárultával kell majd élettel megtölteni az épületet és a kiállítóteret, amely majd július, augusztusban várható, és a nyár végére, szeptemberre készül el – magyarázta Börcsök Roland projektmenedzser.

Az időjárás és az anyagok beszerzése, azok egyre emelkedő ára is befolyásolja a beruházást. Ez mostanában elég nehézkes – tette hozzá. 
 

250 millió forintot nyertek a projektre 
 

Annak ellenére, hogy csúszik a beruházás, ha valaki külső szemlélőként tekint az épület­együttesre, a nézőtérre és a kilátóra, szép eredmény, amit többéves előkészítés után összehoztak a bordányiak és a kivitelező. Gyakorlatilag a semmiből nő ki Bordányban a szarma­­ta ősfalu és a mellette lévő látogatóközpont, amelynek megépítésére még 2020-ban nyert 250 millió forintot a település a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A Bordány 2020 program része a turisztikai fejlesztés, ehhez kapcsolódik az ősfalu kialakítása a település szélén: tanösvény és látogatóközpont épül a Dudás utca végén található önkormányzati területen. 
 

Korhű világ és turisztikai vonzerő lesz 
 

A régészeti parkkal és szarma­­ta falurekonstrukci­­óval olyan bemutatóhelyet szeretnének létrehozni, amely a honfoglalás előtti, a térségben letelepedett pusztai népcsoport, a szarmaták világának korhű megteremtésével mutatja be a térség természeti és kulturális örökségét, a környező táj értékeit, amivel növelni tudjuk Mórahalom járás turisztikai vonzerejét – mondta el a Délmagyarországnak Tanács Gábor, Bordány polgármestere a projektről, amelyre két éve nyertek forrásokat. 
 

A bordányi honfoglaló magyar asszony

 

A Móra Ferenc Múzeum Évkönyvei 1956-os kiadásában a 36. oldalon kezdődik Dienes István régész dolgozata A bordányi (Csongrád m.) honfoglaló magyar asszony lószerszáma címmel, amelyben ez olvasható: Németh Gyula, a bordányi Földművesszövetkezet főkönyvelője, 1955 júniusában három jellegzetesen honfoglalás kori lószerszámveretet hozott be múzeumunkba. Elmondotta, hogy a leleteket Szilágyi Vilmos földműves, bordányi lakos, ugyanezen év márciusában találta. Bejelentése alapján indítottuk meg hitelesítő ásatásunkat, az ő figyelmessége és példamutató ügyszeretete tette lehetővé, hogy egyik leggazdagabb honfoglaló-magyar lószerszámgarnituránk múzeumba került és nem ment veszendőbe. A lelőhely Bordány (volt Kistemplomtanya) község belterületén, a Szegedről Üllés, illetve Halas felé vezető út, a község főutcája mellett van. Szegedről jőve balra, a 63 sz. telek mögött húzódó keskeny földcsíkot Szilágyi Vilmos kb. 70 cm mélyen átforgatta, hogy oda szőlőt telepítsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!