Vezető hírek

2022.04.20. 10:29

Egymilliárd forintnál is több érkezik a falvakba

Utak, iskolák, orvosi rendelők és temetők újulhatnak meg még idén megyénk több településén is, miután kihirdették a Magyar Falu program idei nyerteseit. Az 5000 lélekszám alatti falvaknak szóló program legnagyobb megyei nyertesei, Csanytelek, Üllés és Ópusztaszer, több kiíráson is nyertek.

Kiss Anna

Csengelén csaknem 8 millió forintból újul meg az iskola hamarosan. Archív fotó: Karnok Csaba

Több mint 1 milliárd 227 millió forintot nyertek a Magyar Falu program 13 pályázati ki­­írásán a Csongrád-Csanád megyei falvak. 

Nagy Attila Gyula, a megyei területfejleszté­­si bizottság elnöke lapunknak elmondta, ez a program az, amelyik gyorsan reagál a települések igényei­re, hiszen gyorsan elbírálják a pályázatokat és gyorsan megérkezik a pénz. Hozzátette, kifejezetten hiánypótló fejlesztések valósulhatnak meg a megyében, ezekre az uniós programokban nem lehet támogatást nyerni. Példaként említette a temetőfejlesztést, az útépítést és a falubusz beszerzését. 
 

A legtöbb pénz út, kerékpárút és vízelvezető építésére érkezik, erre összesen 428 millió 898 ezer forintot nyert 18 település: Ambrózfalva, Apátfalva, Ásotthalom, Baks, Csanytelek, Deszk, Eperjes, Fábiánsebestyén, Forráskút, Királyhegyes, Nagylak, Nagymágocs, Ópusztaszer, Szegvár, Tiszasziget, Tömörkény és Üllés. A legtöbb forrást, néhány forint híján 45 millió forintot, Apátfalva nyerte. 

Csanyteleknek hat pályázata is pozitív elbírálást kapott a Magyar Falu Programban. Archív fotó: Majzik Attila


 

Szintén népszerű volt az is­­kolák, iskolai tornatermek felújítását célzó kiírás, amelyen Csanytelek, Felgyő, Maroslele, Szegvár, Székkutas, Csengele, Deszk és Üllés összesen 180 millió 577 ezer forintot nyert. 

Sokan pályáztak önkormányzati ingatlanok fejlesztésére is, 13 település 176 millió 653 ezer forintot kapott. Így Csanyteleken, Deszken, Magyarcsanádon, Nagytőkén, Szegváron és Üllésen a faluház, Ferencszálláson, Pusztamérgesen és Röszkén az orvosi rendelő, Székkutason az óvoda, míg Kiszomboron, Nagytőkén, Óföldeákon, Ruzsán és Üllésen a közösségi tér fejlődhet. 
 

Az egyházi közösségi tér De­rekegyházon és Földeákon, az egyházi temető Csanyteleken, Csengelén és Földeákon, az ön­­kormányzati temető Árpádhalmon, Deszken, Fábiánsebestyénen, Klárafalván, Nagyéren, Ópusztaszeren, Szegváron, Ti­­szaszigeten, Tömörkényben és Zsombón, míg a szolgálati lakás Csanyteleken, Csengelén és Pusztaszeren újulhat meg. 

Az óvodai játszóudvart Ambrózfalván, Ár­­pádhalmon, Ferencszálláson, Nagymágocson, Ópusztaszeren, Szegváron és Zákányszéken, a járdát pedig Ásotthalmon, Balástyán, Csanyteleken, Klárafalván, Kövegyen, Magyarcsanádon, Nagymágocson, Tömörkényben és Zákányszéken építhetik újjá. 
 

Tanya- és falugondnoki buszt Klárafalva, Nagylak, Nagymágocs, Ópusztaszer és Pusztamérges vásárolhat, kommunális eszközt pedig Árpádhalom, Bordány, Eperjes, Fábiánsebestyén, Ferencszállás, Kiszombor, Pusztaszer és Röszke szerezhet be. 

Több mint 1 milliárd 227 millió forintot nyertek a Magyar Falu program 13 pályázati ki­­írásán a Csongrád-Csanád megyei falvak.

Továbbá egyházi és önkormányzati közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésre Nagymágocs, Öttömös, Üllés, Deszk, Zsombó, Székkutas, Ambrózfalva, Árpádhalom, Eperjes, Fá­­biánsebestyén, Ferencszállás, Kövegy, Óföldeák és Ruzsa kapott forrást. 
Nagy Attila Gyula azt tanácsol­­ta a nyertes települések polgármestereinek, hogy mielőbb írják ki a közbeszerzést, hiszen az épí­­tőipari árak mindennap drágulnak. Kérdésünkre elmondta, a megyében van elegendő kivitelező a beruházások elvégzésére. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!