Folytatják a parkerdő fejlesztését

2022.04.23. 18:10

Folyamatos csúszásban, de már sínen van a zsombói beruházás

Minden nehézkesen haladt, többször újra kellett pályázni, de már sínen van a beruházás – foglalta össze röviden Gyuris Zsolt, Zsombó polgármestere a település központjában lévő parkerdő felújítási munkálatait.

Arany T. János

Húszmillió forintból készül el Zsombó új látványossága, a szabadidős tevékenységekre is alkalmas parkerdő. Fotó: Török János

Fotó: Török János

ZsombóNarancs színű karók láthatók a zsombói parkerdőben, ha a sportpálya felől közelítjük meg. Nehézkesen és lassan, de ezzel újabb szakaszába érkezett a terület fejlesztése, amiről már tavaly év elején is beszámoltunk. Parkerdő fejlesztésére 20 millió forintos támogatást nyert a település, ennek megvalósításán dolgoznak már egy ideje. 
 

Lakóbarát funkciókkal bővítik a helyet 
 

A hivatalos megfogalmazás szerint a projekt célja a meglévő növényzet egy részének megtartásával és növénymegújulással (fák, cserjék) együtt a település arculatának és lakóbarát funkcióinak megújítása, kibővítése. A fejlesztés magában foglalja az erdő sport- és rekreációs tevékenységekre alkalmassá tételét erdei sétányok kialakításával, utcabútorok kihelyezésével, pihenőhelyekkel, tájhonos növények telepítésével, valamint a vízzel való ellátás biztosításával. 
 

Makacs tulajdonos hátráltatta a beruházást 
 

Az eredeti tervek szerint már tavaly év végére el kellett volna készülnie a beruházásnak, amit több dolog is hátráltatott. Gyuris Zsolt polgármester elmondta, a kiserdő sportpálya felőli részében volt egy 5 százalékos tulajdonostársa az önkormányzatnak, egy magánszemély, aki nem járult hozzá a pályázat benyújtásához az erdő fejlesztésére. Ez egy hosszú történet, ami röviden annyi, hogy az állami területből tsz-tulajdon lett, majd annak felbomlásával került az erdő több tulajdonoshoz. Több mint tíz tulajdonossal meg tudott egyezni az önkormányzat, egy fővel nem. 
Tartalékmegoldásként az erdő két részlete közötti nyiladék fejlesztésére pályáztunk, de a tárgyalások így sem vezettek eredményre, így kénytelen volt kisajátítási eljárást kezdeményezni az önkormányzat. A kisajátítás lezárását követően visszavontam a nyiladék fejlesztésére benyújtott pályázatot, és az eredeti terveknek megfelelően pályáztunk eredményesen – magyarázta a szövevényes pályázat részleteit és a többszöri csúszás okát a polgármester. 
 

De a munka nem állt meg, a terület erdőművelés alóli kivonása megtörtént, számos eszközt beszereztek, a földmérő kijelölte a terv szerinti utak, objektumok helyét, az erdész hamarosan meghatározza a kivágandó fákat az ültetendő fák és a meglévő faállomány függvényében. A leendő park­erdőben a szárazfa egy részét kiszedték, a futókör helye már nagyjából látható, megtisztították, az aljnövényzet kitakarítása még hátravan, utána kiszedik az elszáradt, öreg fákat is. 
 

A polgármester derűlátó 
 

Sajnos minden nehézkesen halad, de már sínen vagyunk – foglalta össze a jelenlegi helyzetet Gyuris Zsolt polgármester. – A geodéta kitűzte a belső utak, pihenőhelyek nyomvonalát, az erdészünk mondja meg, melyik fát kell majd kivágni. Ha tiszta a terep, a pihenőpadok kihelyezésével folytatódik a munka, ősszel pedig következhet a faültetés – sorolta. Az erdő melletti sportpályán és a polgármesteri hivatal udvarán már ott sorakoznak a padok, amelyek majd kikerülnek az erdőbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!