A helyben alapított Makói Medáliák-díjat is átadták

2022.04.11. 18:39

Gazdag programsorozattal ünnepeltek József Attila városában

Gazdag programsorozattal ünnepelte idén a költészet napját Makó. A helyben alapított Makói Medáliák-díjat ebben az évben a miskolci születésű Lukács Flóra nyerte el.

Szabó Imre

A díjazott első kötetes Lukács Flóra nagy tisztelője József Attilának. Fotó: Szabó Imre

Nagyon meglepett, épp Budapestre utaztam, amikor megtudtam, hogy idén én kapom a díjat - mondta Lukács Flóra, a miskolci születésű, jelenleg Budapesten élő fiatal költő, mielőtt átvette a Makói Medáliák-díjat a makói József Attila Könyvtárban. 

 

Az elismerést, amihez 100 ezer forint és egy kisplasztika is jár, a város önkormányzata 2005-ben alapította az első kötetes versírók kitüntetésére, emlékeztetve József Attila makói éveire. A díjat odaítélő kuratórium nevében Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész tolmácsolta Turi Tímea laudációját, ami szerint az 1994-ben született Lukács Flóra Egy sanghaji hotel teraszán című kötete többek között azzal érdemelte ki az elismerést, hogy költeményei rendkívül színesek, egy egzotikus, részletesen kidolgozott világot jelenítenek meg. Flóra egyébként valóban tanult ösztöndíjasként Kínában. A díjat Farkas Éva Erzsébet makói polgármester adta át neki. Azt is megvallotta, hogy József Attila nagy hatással volt rá, főként a Szabad ötletek jegyzéke.

 

A díjazott első kötetes Lukács Flóra nagy tisztelője József Attilának. Fotó: Szabó Imre

A díjátadót követően Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó, versvándor műsorát hallgathatták meg az érdeklődők. A Maros-parti város persze ezen kívül is gazdag programmal emlékezett meg a költészet napjáról. A főtéri szökőkútnál ismét szabadtéri kiállítást rendeztek, ahol elsősorban József Attila, valamint a városhoz kötődő más költők verseit lehet olvasni.

 

A könyvtár szavalóversenyt hirdetett, elsősorban József Attila Makón és a szomszédos Kiszomboron írt költeményeit adhatták elő az indulók, emellett bemutatkozott a budapesti Krúdy Gyula Irodalmi Kör, illetve Galkó Balázs színművész ugyancsak szavalt József Attila verseiből. Makó számára azért különösen fontos, jubileumi az idei esztendő, mert 100 éve jelentette meg a városban első kötetét a fiatal költő. Ezért a négy itteni középiskolából elballagó diákok megkapják ajándékba a Szépség koldusa hasonmás kiadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!