Szegedi hírek

2022.04.21. 13:10

Nem telepítik újra a fákat

A tervezett mederkotrási munkálatok miatt kellett kivágni a parti 3 méteres sávban a fákat Fehérpart részen, a Gyálai Holt-Tiszánál. Később sem telepítenek ide fákat, mert a fenntartási munkákhoz is szükség lesz a sávra.

Farkas Judit

Fotó: Kuklis István

Szentmihályi olvasóink hívták fel a figyelmet arra a közelmúltban, hogy a gyálai holt-Tiszánál, Fehérpart részen, Szentmihállyal szemben kivágták a fákat. Azért kellett tarra vágni a partot, hogy a munkagépek elférjenek a rehabilitációs mun­­kálatok alatt? – tették fel a kérdést, amit továbbítottunk az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak. Érdeklődtünk továbbá, telepítenek-e helyettük új fákat a munkálatok vé­geztével, valamint arról is, hol tartanak most a rehabilitáció előkészítésével, mi várható a közeljövőben? 
 

Tarra vágták a partot a Gyálai Holt-Tisza Fehérpart szakaszán. Ide később sem telepítenek fákat. Fotó: Kuklis István

Kozák Péter, az Ativizig igazgatója válaszában kiemelte: a „Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése” projekt keretében a holtág Szérüskeri átjáró és a Fehérparti átjáró közötti mederszakaszán me­derkotrási munkákat hajtanak majd végre. Ennek célja, hogy az érintett holtágszakasz jó ökológiai állapotba kerüljön a biodiverzitás növelésével, az áramlási viszonyok javításával. A vízjogi létesítési tervdokumentáció – és a jogerős építési engedély is – részletesen rögzíti, hogy a bal parti ingatlan határától 3 méteres sávot szabadon kell hagyni – tudtuk meg az Ativizig vezetőjétől. 

Azért kellett a fákat ezen szakaszon kitermelni, hogy kialakíthassák ezt a sávot. A kotrással érintett partszakaszon a kitermelt fák helyett nem te­­lepítenek újakat. A telekhatár és az újonnan kialakítandó mederél közötti szabad sávra később is szükség lesz, hogy el tudják végezni a fenntartási munkákat. 
A Szérűskerti és a Fehérparti átjáró közötti szakaszon már eltávolították a stégeket, kiirtották a partról a rehabilitációs kotrást akadályozó növényzetet. A tervezett vízszintcsökkentés mellett áttelepítették a halállományt. Várhatóan má­­jus közepétől, a kivitelezési tervek jóváhagyását követően indulhat el a természetes vízjárást biztosító régi és új létesítmények felújítása, megépítése – jelenleg ezen tervek készítése zajlik. Az érvényben lévő természetvédelmi és vízjogi létesítési engedély szerint a mederkotrási munkák kizárólag július 31. és október 15. közötti időszakban végezhetőek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!