Szeged

2022.04.22. 07:00

Pénteken még tart a beiratkozás az általános iskolákban

Csütörtökön és pénteken lehet beíratni a tanköteles korú gyermekeket a kiválasztott általános iskolába. Már nincsenek olyan kígyózó sorok az első órákban, mint egy évtizede: a csökkenő gyereklétszám miatt nem kell versenyt futni a helyekért.

Timár Kriszta

Raffai Rita örült, hogy nem kellett órákig sorban állnia. Fotó: Frank Yvette

Megkezdődött csütörtökön az általános iskolai beíratás: azon gyerekek szüleinek, akik idén töltik be 6. életévüket, most kell jelentkezniük a kiválasztott intézménybe. A regisztrációra két nap áll rendelkezésre. 

Az ügyintézést jelentősen megkönnyíthette, ha valaki korábban online már beiratkozott, igaz, az általunk megkérdezett szülők nem minden esetben találták ezt a lehetőséget hasznosnak. Volt, aki annyira bonyolultnak ítélte a folyamatot, hogy inkább nem is foglalkozott vele. Ráadásul a személyes megjelenést idén az online beiratkozás nem váltotta ki, az így regisztrált szülőknek is be kell menniük az iskolába személyes irataikkal és az aláírt nyilatkozatokkal. 

A gyereklétszám csökkenését jól mutatja, hogy míg 8-10 éve az első órákban végeláthatatlan, kígyózó sorok alakultak ki a népszerű iskolákban, most ilyesmire nem kell készülniük a szülőknek. Csütörtök reggel 8 órakor, a beiratkozás első perceiben például mindössze hatan várakoztak a Madách-iskolában. 

Ma már tudják a szülők, hogy nem kell attól tartaniuk, hogy ha nincsenek itt az elsők között, esetleg nem jut be a gyerekük a kiválasztott iskolába, mert betelnek a férőhelyek. A legtöbb intézményben mindenkit tudnak fogadni, aki jelentkezik – mondta lapunknak Pécskai Gabriella intézményvezető. Hozzátette, sokat könnyít a szülők helyzetén az is, hogy reggel 8 és este 7 óra között bármikor jöhetnek, így könnyen megtalálhatják azt az időszakot, ami napirendjükben nem okoz nagy felfordulást. Így viszont a tömeg is eloszlik. 

Az általunk megkérdezett szülők egyébként fel voltak készülve a hosszas várakozásra, így örömmel tapasztalták, hogy erre idén nincs szükség. Raffai Rita hátán legkisebb gyermekével érkezett, aki nyugodtan aludt, amikor beállt a sorba. 

Rászántam az időt, de úgy látom, nem töltünk itt órákat – mondta mosolyogva. 

Aki csütörtökön nem volt beiratkozni a kiválasztott iskolában, pénteken még megteheti. A tanköteles korú gyermekek közül csak azoknak nem kell elkezdeniük szeptemberben a tanévet, akik számára a hivatal engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!