A Nokedlik szarvaspörköltjétől a Tüzes pásztorok pacaljáig

2022.04.21. 17:04

Szabadtéren főztek a Krúdyban - Galéria

Az időjárás a kegyeibe fogadta csütörtökön a Krúdy szabadtéri főzőversenyét, nem volt szükség az esős forgatókönyvre, a szabadtéri ételek a fák alatt készültek. A csapatok ügyesek voltak, valamennyien 1 órára végeztek.

Kovács András

Ez már a 10. ilyen főzőverseny volt a Krúdyban. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola versenyt rendezett az intézmény diákjai számára „Gasztronómia máshogyan" címmel csütörtökön. Molnár Zoltán igazgatótól megtudtuk, a verseny célja az Alföldhöz kötődő gasztronómiai szokások, hagyományok összegyűjtése, felelevenítése volt, hogy múltunk értékeire irányítsák a fiatalok figyelmét. 

Ez már a jubileumi verseny, a tizedik, úgy, hogy egyet kénytelenek voltunk kihagyni a járvány miatt. A lényeg a szabadtéri főzés, szerencsére eddig egyszer sem kellett bemenekülni az épületbe az eső elől – mondta az igazgató, hozzátéve, a csapatok maguknak hozták az alapanyagot, a fűszereket, de még a fát is.

Nemcsak bográcsban főttek az ételek, volt, ami roston készült. Az előbbiek táborát erősítette az igazgató is, aki kollégájával, idős Bánáti Jánossal főzött csülkös-körmös pacalt, csapatuk a Tüzes pásztorok névre hallgatott. E sorok írója úgy gondolja, nem illik az iskola első emberét kihozni győztesnek, de a pacal nagyon rendben volt – kaptunk belőle egy szép nagy tányérral.

A Káposztások csapatát Újvári Tamás tanár és Kónya Blanka alkotta, székely káposztát főztek, kelt gőzölt gombóccal gazdagítva. Megtudtuk, a sváb jellegű ételt Hajós környékén ma is sokan ismerik és készítik. 

A pásztorkultúrában nem volt annyi kenyér, kelt tésztát készítettek és azzal tették tartalmasabbá az ételt, ami egyben kenyérként is szolgált – mondta a szaktanár.

A Nokedlik csapata három diákból állt, Kiss Hajnalka „főszakács”, Túri Napsugár Ivett és Joszt Martin szarvaspörköltet készített. Hajnalka apukájának barátja eredményes vadász, így az alapanyaggal nem volt gond. Az utolsók között készült el ez a pörkölt, hiába volt fiatal az állat, 3-3,5 óra kellett neki. A receptet nem tudhattuk meg, az ugyanis nagyon titkos és családi.

A háromtagú zsűri csütörtökön kóstolt, de csak pénteken hirdetett végeredményt, tagjai Helfenbein István, Varga Attila és Bihari Róbert voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!