Szegedi hírek

2022.05.12. 18:00

Életműdíjat kapott Hatvani László

A Bolyai János kutatási ösztöndíj alapításának 25. évfordulóját ünnepelte csütörtökön a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöksége és az MTA SZAB Bolyai Klubtanács. A rendezvényen adták át az idei Pro Scientia Életműdíjat is.

T. K.

Hatvani László matematikus kapta idén a Pro Scientia Életműdíjat. Fotó: Frank Yvette

Tudományos kihívások és rájuk adott válaszok címmel tudományos ülést tartott csütörtökön a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöksége és az MTA SZAB Bolyai Klubtanács. A SZAB székházban rendezett esemény apropója az volt, hogy 25 éve alapították a Bolyai János kutatási ösztöndíjat. 

Krisztin Tibor, a SZAB elnöke elmondta, a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére létesült ez az ösztöndíj a tehetséges kutatók anyagi támogatására. Eddig csaknem 4 és fél ezren nyerték el az ösztöndíjat, közülük majdnem 500-an a régióból érdemelték ki ezt a támogatást, öten azóta már az MTA tagjai. 

A kezdeményezés tehát elérte célját – foglalta össze a negyed évszázad tapasztalatait, majd bejelentette: az idei évtől az ösztöndíj összege megduplázódik.

A jubileum mellett csütörtökön egy életműdíjast is ünnepeltek. A Szegedi Akadémiai Bizottság elnöksége 2019-ben alapította meg a Pro Scientia Életműdíjat, amivel olyanokat tüntetnek ki, akik munkáját nemcsak hazai és nemzetközi szinten ismerik el, de az utánpótlás nevelésben is kiemelkednek. 

Ezt eddig Telegdy Gyula és Fülöp Ferenc kapta meg, idén pedig Hatvani László Széchenyi-díjas matematikus vehette át. Bánvölgyi László szobrászművész Einstein-kisplasztikáját, mely a SZAB-székház udvarán álló szobor kicsinyített mása, Krisztin Tibor elnök és Dudits Dénes alelnök adta neki át. Hatvani László fő kutatási területe a differenciálegyenletek voltak, de mint elmondta, a matematikát ma már nem műveli aktívan. 

Fotó: Frank Yvette

Az érdeklődésem megmaradt a tudományág iránt, elolvasom az új eredményeket is, de ez ma már a fiatalok művészete – fogalmazott a professzor, aki már az oktatással is felhagyott, bár gimnazista unokáinak még mindig sokat segít.

A díjátadó után a Bolyai János kutatási ösztöndíjban korábban részesült négy kutató tartott előadást, majd a résztvevők kötetlen szakmai beszélgetésen vettek részt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!